Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

«Ex on the Beach»:

Tar åpenbart ikke sitt samfunnsansvar på alvor

Et nei er et nei!

KONTROVERSIELL: Reality-serien «Ex on the Beach» går for tiden på FEM og Dplay. Foto: Discovery
KONTROVERSIELL: Reality-serien «Ex on the Beach» går for tiden på FEM og Dplay. Foto: Discovery Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at skandaleserien «Ex on the Beach» startet å rulle over norske tv-skjermer for et par uker siden har kritikken haglet. Med utsagnet «Du er stygg, feit og bleik» skjønner jeg kritikken godt.

Tirsdag forrige uke gikk episode 5 på lufta og jeg er forbanna. Jeg er forbanna over at unge gutter og jenter finner programmet underholdende.

I episoden har to jenter bestemt seg for å ha trekant med en mannlig deltaker. De legger seg over ham. Han sier klart nei. De starter å beføle kjønnsorganet hans mens de ler. Han sier fortsatt klart og tydelig nei. Han tar bort hendene til jentene. Jentene fortsetter å beføle han.

Jentene presser tungene sine inn i munnen på han, fortsatt mens han sier nei. Jentene sier at han «egentlig vil». Begge jentene ligger oppå han mens de gnir seg inntil han. Etterpå løper jentene tilbake til de andre deltakerne og roper stolt at de har hatt trekant.

Discovery svarer: - Derfor viste vi den mye omtalte situasjonen

Jeg kan ikke gjøre annet enn å undres over hvordan seerne hadde reagert dersom rollene var byttet om. Tenk om det var to mannlige deltakere som la seg over en av kvinnene? Presser seg på henne, beføler henne og fortsetter selv om hun gjentatte ganger sier nei? Jeg tipper mange ville sagt seksuell trakassering, anmeld dem!

Så hvorfor griper ingen inn her? Hvor var produksjonsselskapet og Discovery? Det som ble vist i denne episoden framstår for meg som en oppfordring til overgrep. Programmet på sin side velger å fokusere på at mannen sa nei til trekant.

EX ON THE BEACH: Vera (88), Leif (92) og Torill (72) så den første episoden av den skandaleomsuste TV-serien «Ex on the beach». Reporter: Julie Solberg. Video: Malene Storrusten. Klipp: Emilie Rydning / Malene Storrusten. Vis mer Vis mer Vis mer

Vi forsøker å lære ungdommene våre å sette grenser for seg selv. At man skal respektere hverandre og kroppene våre. Et nei er et nei, uansett hvor mye mannen måtte ha rotet rundt med ulike kvinner inne på denne villaen. Discovery tar åpenbart ikke sitt samfunnsansvar alvorlig.

Så hva lærer ungdommen av dette programmet? At et nei er et nei? NEI. Det unge gutter som ser «Ex on the beach» lærer, er at et nei ikke betyr nei så lenge du er gutt. Om du er gutt er det helt greit at jenter kan tvinge seg på deg. At de kan beføle deg selv om du sier nei. At du heller skal ombestemme deg og bli kåt, kanskje fordi kroppen din blir kåt. Og at ingen tar deg seriøst om du prøver å si nei.

Gutter og jenter, dette er ikke virkeligheten. Selv om Discovery legitimerer denne dritten skal ikke vi gjøre det!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!