Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Linn Wiik

Tar av program etter at metoo-sparket TV 2-ansatt ble identifisert på lufta

- En alvorlig svikt, sier redaktør Karianne Solbrække.

- REDAKSJONELL AVGJØRELSE: Linn Wiik viste et bilde på lufta av en tidligere TV 2-ansatt som har fått sparken for seksuell trakassering. Foto: TV 2
- REDAKSJONELL AVGJØRELSE: Linn Wiik viste et bilde på lufta av en tidligere TV 2-ansatt som har fått sparken for seksuell trakassering. Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På kvinnedagen sendte TV 2 en episode av programmet «Snakk med Linn Wiik», som tok for seg tematikk knyttet til merkedagen for likestilling, 8. mars.

For å sementere et poeng om at kvinnedagen fortsatt er aktuell, viste programleder Wiik bilder av menn som knyttes til de mange metoo-sakene og seksuell trakassering det siste halvåret.

Blant mennene som det ble publisert bilder av, var filmprodusent Harvey Weinstein, Ap-politiker Trond Giske og tidligere Unge Høyre-topp Kristian Tonning Riise, men TV 2 valgte også å vise et bilde av en tidligere ansatt som i fjor ble mye omtalt som en av dem som fikk sparken av kanalen for grov seksuell trakassering.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte identifiseringen.

Tas av lufta

Dagbladet får mandag ettermiddag imidlertid opplyst av TV 2 at programmet tas av lufta som en konsekvens av vurderingene som er gjort av redaksjonen i «Snakk med Linn Wiik».

- Det har skjedd en alvorlig svikt i redaksjonen som ikke skulle skjedd. TV 2 har tatt en avgjørelse på at vi ikke identifiserer vedkommende, men det ble forrige fredag gjort uten at jeg visste det, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Dagbladet.

NYHETSREDAKTØR. Karianne Solbrække i TV2. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
NYHETSREDAKTØR. Karianne Solbrække i TV2. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Hun ønsker ikke å si om dette får konsekvenser for de ansatte, utover at programmet nå i første omgang tas av lufta. Mannen som er identifisert har ikke kontaktet TV 2 etter det Solbrække kjenner til.

- Foreløpig er jeg opptatt av å snakke med de berørte og involverte. I et mediehus skjer det feilvurderinger, men jeg er ikke konsultert om dette valget, som er et brudd på en redaksjonell linje som jeg har satt. At denne publiseringen har skjedd, er uakseptabelt, men jeg må bruke tid på å finne ut av hvordan det kunne skje, sier redaktøren.

EN INTERNASJONAL DAG: Appellant Delaram Dashti om #metoo-bevegelsen i andre deler av verden, og om hennes håp om regimeskifte i Iran. Reporter: Emilie Rydning / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Selvstendig vurdering

TV 2-ledelsen har fjernet innslaget fra programmet på strømmetjenesten TV 2 Sumo, bekrefter Solbrække.

Mannen er aldri identifisert av norsk media i forbindelse med sakene han var involvert i da han jobbet i TV 2. Programleder Linda Wiik, sier følgende til Dagbladet om saken:

- Vi lagde en liste med bilder over de mest omtalte #metoo-sakene i forbindelse med kvinnedagen 8. mars. Med tanke på alvorlighetsgraden i saken mente vi denne mannen hadde en naturlig plass på en sånn liste. Det var en selvstendig redaksjonell avgjørelse, uavhengig av at saken har skjedd i vårt eget hus.

- Valget om å klippe det bort ble tatt av personer høyere opp i systemet enn meg, så det må de få svare på selv, sier TV 2-programleder Linn Wiik til Dagbladet.

Metoo-avsløringer

Etter at NRKs radioprofil Aleksander Schau tok til Twitter i november, og fortalte om sextrakassering i norsk medie- og kulturliv, og at flere av sakene han kjente til hadde skjedd i TV 2, bekreftet kanalen at de kjente til fem tilfeller av seksuell trakassering som har resultert i oppsigelser eller advarsler de siste åra.

Det ble også avslørt at tidligere sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, gjorde ingenting på over ett år etter at en kvinne i avdelingen varslet ham om at hun var utsatt for grov seksuell trakassering.

HOLDT APPELL: Komiker Trine Lise Olsen holdt åpningsappellen under kvinnedagen 8. mars. Olsen mener blant annet at lagmannsretten feiler kvinner igjen og igjen. Reporter: Emilie Rydning / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!