Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tar Brøndbo i forsvar

Bjarne Brøndbo har gått hardt ut mot myndighetenes corona-restriksjoner. Nå får han støtte av Staysman.

SAVNER TURNÉLIVET: Staysman forstår Bjarne Brøndbos frustrasjon. Foto: Dagbladet.
SAVNER TURNÉLIVET: Staysman forstår Bjarne Brøndbos frustrasjon. Foto: Dagbladet. Vis mer

DDE-frontfigur Bjarne Brøndbo har rast mot myndighetenes corona-restriksjoner på sosiale medier i helga.

På Instagram har Brøndbo lagt ut video hvor han sier at DDE vil arrangere musikkdemonstrasjoner over hele landet. Dette sa han ei drøy uke etter at flere tusen demonstrerte i solidaritet med George Floyd og Black Lives Matter. Til VG sier Brøndbo at dette var ment som en fleip.

På Facebook uttrykker DDE-vokalisten sin frustrasjon.

HARD UT: Bjarne Brøndbo går hardt ut mot myndighetenes corona-restriksjoner. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet.
HARD UT: Bjarne Brøndbo går hardt ut mot myndighetenes corona-restriksjoner. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet. Vis mer

«Vi artistene var de første som ble «nektet» å utføre vårt yrke. NAV er egentlig for meg et elendig alternativ. Har vært i Trondheim og Kristiansand i helga. Peise fullt over alt. Null 1 meters regel. Alt oppleves som normalt. DDE skulle ha spilt for alle ansatte på Aker Verdal denne onsdagen, men kommunelegen sa nei. Max 50 personer. Dette er faan i helvete bare tull»

Stian Staysman Thorbjørnsen sier til Dagbladet at han forstår Brøndbos frustrasjon.

Kritisk til støtteordningene

Thorbjørnsen har selv blitt hardt ramma av corona-restriksjonene, og mener at støtteordningene ikke har vært til hjelp for artistene.

- Mange av støtteordningene har gått til arrangører, men ikke til artister. De har ikke truffet så bred som ønskelig. Det er vondt for veldig mange artister, men også alle som jobber med management, lyd, lys og teknikk. Man føler man ikke blir prioritert, sier han til Dagbladet.

Han reagerer også på at utelivsbransjen ser ut til å være tilbake til normalen, men at musikk og konsertopplevelser fortsatt er satt på vent.

- Vi er i en bransje som er veldig hardt ramma. Det er veldig rart å tusle rundt på for eksempel Aker Brygge og se folk sitter som sild i tønne når man selv har hatt 35 til 40 konserter som har forsvunnet over natta. Man ser at det hadde vært mulig og hatt konserter for noen tusen mennesker. Det gir en bismak, sier han.

Staysman understreker at han har respekt for restriksjonene, og sier at man er nødt til å forholde seg til reglene.

ÅPNER OPP: Under regjeringens pressekonferanse,28. mai, kom kultur- og likestillingsminister Abid Raja med en gladnyhet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Etterlyser tydelig beskjed.

Daglig leder i Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal, sier at mange reagerer på at det skal være så strengt for organiserte arrangementer.

- Folk samles i stort antall ellers og dette oppleves som ganske så urettferdig for musikk- og- konsertbransjen, sier Østerdal til Dagbladet.

De etterlyser tydelig beskjed om hvor lenge maksgrensen på 200 personer vil gjelde.

-Vil det være slik resten av året? Det er veldig vanskelig for arrangører å forholde seg til. Vi vet heller ikke hvor lenge kompensasjonsordningen varer, sier Østerdal.

Skaper hodebry

Fra og med i dag er det lov med arrangementer med opp til 200 personer, så lenge publikum kan holde en meter avstand til hverandre.

Dette skaper hodebry, melder NTB, for skal avstanden måles fra midten av setet, altså «munn til munn», slik som i Danmark, eller fra skulder til skulder? Forskjellen kan bety store summer for arrangører, som ved skulderregelen må ha to tomme setter mellom hver gjest, i stedet for bare ett.

- Enkelte synes det er komisk at alle er i tvil om hva en meter er, men for oss er det alvor. Tilbake i mars anslo vi at medlemmene våre gikk på et samlet tap på 2,3 milliarder kroner. Det var før sponsorene begynte å trekke seg. Situasjonen er forverret, sier Østerdal.

Bransjen håper på at avstanden skal måles fra midten av setet. Ifølge NTB har Norsk Teater- og Orkesterforening og Spekter spilt inn forslaget til Kulturdepartementet som en del av forslag til ny bransjestandard for sceneinstitusjonene. Kulturdepartementet opplyser til NTB at de har mottatt innspillet og har formidlet det videre til helsemyndighetene som avgjør saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!