Terje Nilsen (1951-2019)

Tar dødsbudskap med tungt hjerte: - Nei, nei, nei

Helge Jordal, Halvdan Sivertsen, Bjørn Sundquist, Steinar Albrigtsen og Jørgen Nordeng minnes visesanger Terje Nilsen som ble funnet død i dag.

KEISERVARDEN: Terje Nilsen filmet på Keiservarden hjemme i Bodø i fjor sommer. I det siste store Terje Nilsen-intervjuet ble det også tid for en liveopptreden på vakre Keiservarden i Bodø. Video: Anita Arntzen / DagbladetVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Han er en av de aller beste vi har, det er bare så få som vet om det.», skrev Dagbladets anmelder Øyvind Rønning i en Terje Nilsen-anmeldelse.

I dag kom meldingen om at den kjente visesangeren fra Bodø er død. 67-åringen var en av Nord-Norges mest kjente musikere, og sto bak kjente låter som hyllesten til stranda «Mjelle», «Sommernatt» og «Blå ballade». Lokalt hadde han kallenavnet «Nord-Norges Leonard Cohen».

I STUA: Dagbladet møtte Terje Nilsen i august i fjor. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
I STUA: Dagbladet møtte Terje Nilsen i august i fjor. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
I STUA: Dagbladet møtte Terje Nilsen i august i fjor. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
I STUA: Dagbladet møtte Terje Nilsen i august i fjor. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Nilsen platedebuterte med «Æ» i 1977, og er kjært navn i norsk visetradisjon. Han har skrevet og spilt i flere tiår. I 2015 ble han tildelt Alf Prøysens hederspris for sin musikalske innsats, og året etter slapp han albumet «Nye låta».

Bysbarnet og kollegaen Halvdan Sivertsen tok imot dødsbudskapet med sorg.

- TRIST: En komplett artist, mener Halvdan Sivertsen om Nilsen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- TRIST: En komplett artist, mener Halvdan Sivertsen om Nilsen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Det var en trist melding, men kanskje ikke så overraskende. Han har vært langt inni sykdom og elendighet, men kom tilbake og gjorde konserter og ga ut plate. Men du verden for en dikter og poet. Terje var en komplett artist, sier Sivertsen.

- Spesiell og fin

Skuespiller Helge Jordal tar nyheten om Nilsens bortgang med tungt hjerte. I 2016 fikk han bidra på «Nye låta» sammen med blant annet Bjørn Sundqvist og Åge Aleksandersen.

Terje Nilsen (67)

  • Artist og låtskriver. Født 26. november 1951, oppvokst i Bodø.
  • Platedebuterte med «Æ» i 1977.
  • Mottok Alf Prøysens hederspris i 2015.
  • Ga ut albumet «Nye låta» i 2016, med Bjørn Sundquist, Åge Aleksandersen og Helge Jordal som bidragsytere.
  • Dokumentarfilmen om Terje Nilsen, «Alt e såre vel», av Geir Are Jensen, hadde premiere i fjor sommer.

- Dette var veldig trist å høre. For meg er han en av de mest spesielle og fineste trubadurene i landet. Terje hadde flyskrekk, så han har ikke den posisjonen han fortjener i Norge sammenliknet materialet han står bak, mener jeg. Terje var elegant og leken med både ord og musikk, og hadde vakre og kloke sanger, sier Jordal.

Artist Steinar Albrigtsen blir overrasket og forferdet da Dagbladet overbringer dødsbudskapet

- Nei, nei, nei, nå får du faen i meg gi deg. Er det sant. Er Terje død. Det var jævlig trist å høre, nå ble jeg lei meg. Han hadde jo sluttet å drikke og ga ut plate.

- TRIST: En av våre fineste trubadurer, sier skuespiller Helge Jordal. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
- TRIST: En av våre fineste trubadurer, sier skuespiller Helge Jordal. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Fikk slippe inn

Albrigtsen beskriver Terje Nilsen som en stor ordkunstner, og har kjent han siden han turnerte på 80-tallet.

- Når jeg kom til Bodø, møtte jeg han ofte. Han var jo ikke alltid like sosial og tilgjengelig, men jeg var så heldig å slippe inn i hjemmet hans. En gang sammen med kona, Monica, også - og da sang han for oss.

Albrigtsen nærer en dyp respekt for Terje Nilsen.

- Når jeg selv sto fast med en sangtekst, tenkte jeg: Hva ville Terje ha uttrykt nå, hva ville han skrevet, sier Albrigtsen om kollegaen og vennen.

VENN AV TERJE: Steinar Albrigtsen. Foto: Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
VENN AV TERJE: Steinar Albrigtsen. Foto: Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- En utrolig visepoet

Skuespiller Bjørn Sundquist forteller at han kjente Nilsen flyktig, men at meldingen om dødsfallet gjør ham trist.

- Jeg var hjemme hos ham en gang, vi hadde en fest. Det var den gang han drakk. Han var en spesiell fyr, en utrolig visepoet. Jeg likte måten han satt sammen ordene på, sier Sundquist.

Han forteller at han synger Nilsens «Gammelungkar» på hans siste plate, og resiterer noe av teksten:

VENN: Skuespiller Bjørn Sunquist. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
VENN: Skuespiller Bjørn Sunquist. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet Vis mer

«Æ har aldri vært gift, men æ har vært skilt en god del ganga. Ymse paradis både med og uten slanga. No`n har æ glemt og no`n har æ gjemt, og no`n e blitt sanga».

Sluttet å drikke

På sistealbumet «Nye låta» tok Nilsen selv et oppgjør med drikkinga. Han sang:

«Har aldri vært fattig, men rett som det blakk / Blakk og forbitra den tida æ drakk / Men nu, serru, serru, nu e den tida forbi / Og nåla i veggen e mi»

- Låta handler om at jeg har sluttet å drikke, og at livet er mye bedre, sa Nilsen om låta «Nåla i veggen» da Dagbladet møtte ham hjemme i Bodø i august i fjor.

FUNNET DØD: Terje Nilsen ble 67 år gammel. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FUNNET DØD: Terje Nilsen ble 67 år gammel. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Etter at Nilsen flyttet hjem etter mange år i Bergen, sleit han med alkoholmisbruk. Kroppen sa til slutt stopp.

- Jeg var blitt så dårlig av drikkinga at jeg havnet på sykehuset, og lå der i tre-fire uker. Så havnet jeg på rehab, og var der en måned. Hadde jeg fortsatt å drikke hadde det sannsynligvis tatt livet av meg. Jeg hadde ødelagt meg fullstendig. Det sto såpass dårlig til, fortalte Nilsen.

- «Boost» for sjela

I hjemtraktene har han oppnådd musikalsk legendestatus. Før konserten i Stormen kulturhus i 2016 kollapset billettsystemet da 1700 billetter ble revet vekk.

- Det er et veldig «boost» for sjela, den kjærligheten som tydeligvis fortsatt er der. Det sier litt om hvor mye de har savnet meg, sa Nilsen til Dagbladet.

I august i fjor spilte han på toppen av det populære turfjellet Keiservarden i Bodø under Nordland Musikkfestuke og så fram til å holde konsert i Oslo sammen med Kringkastingsorkesteret.

- Selve mister Bodø By

Nilsen har ikke bare holdt seg til visesjangeren. Han gjestet også en av rapgruppa Tungtvanns mest populære låter, «Pøbla», på albumet «Mørketid» (2002).

ARTIST: Jørgen Nordeng. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ARTIST: Jørgen Nordeng. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- En kompromissløs livsnyter med en anti-opportunistisk grunninnstilling som nok spilte mot han kommersielt, men ga han desto mer pondus. Terje var en varm og underfundig skrue, som ga liv til karakterene i låtene sine langt utover det som er vanlig, og hvis stemme betød mere for oss nordlendinger enn kan måles. Selve mister Bodø By, ingen kommer nær, sier Jørgen «Joddski» Nordeng til Dagbladet.

Nilsen så ikke på seg selv som noen tv-personlighet eller offentlig person. I sitt siste intervju reflekterte han rundt musikkprogrammer på tv og rampelys.

- Det orker ikke jeg. Jeg vil helst ha så lite grillkrydder og thousand island på livet mitt som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer