Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tar dronning Sonja i forsvar:- Sutrete kunstnere er det verste jeg vet

Profilerte kunstnere slår tilbake mot dem som kritiserer den kommende utstillingen av dronning Sonjas verker.  

EGEN UTSTILLING: Dronning Sonja skal stille ut egne bilder i Bergen - det liker bergenskunstnere dårlig, som mener dronningen fortrenger regionens kunstnere. Her er dronningen på Henie Onstad kunstsenter. Foto: Erling Hægeland/ Dagbladet. 
EGEN UTSTILLING: Dronning Sonja skal stille ut egne bilder i Bergen - det liker bergenskunstnere dårlig, som mener dronningen fortrenger regionens kunstnere. Her er dronningen på Henie Onstad kunstsenter. Foto: Erling Hægeland/ Dagbladet.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Kan vi ikke fokusere på det positive? Sutrende kunstnere er det verste jeg vet. Jeg gleder meg på dronningens vegne! sier kunstner Unni Askeland til Dagbladet.

Hun er ikke enig i kritikken mot dronning Sonja fra kunstnermiljøet i Bergen som har kommet i forbindelse med hennes utstilling «Underveis», som holdes på Kode 1 i Bergen. Dronning Sonjas utstilling er en del av gjenåpningen om tre uker.

Heidi Jaeger, daglig leder for Kunstgarasjen, er blant dem som har kritisert valg av utstiller. Til Bergens Tidende (krever abonnement) har hun uttalt at dronningen «bør klippe snorer» heller enn å være kunstner under festpillperioden i Bergen.

Ifølge Jaeger finnes det regionale kunstnere som er mer relevante og at dronningen først og fremst er dronning og uten kunstnerutdannelse.

Mener dronningens kunst bør verdsettes

- Om hennes arbeider vises på Kode eller Nicolines Hus spiller forsåvidt ingen rolle. Det er interessant å få se hennes verk. Det vises jo også andre kunstnere. Dronningen er dyktig og arbeider innenfor flere teknikker. Hun har også arbeidet med flere norske kunstnere som Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl, sier Askeland.

STILTE UT: I 2012 var Dronning Sonjas egne bilder en del av utstillingen Tre reiser. VIDEO: NTB scanpix Vis mer

Askeland mener utstillingen er en fin måte å feire dronningen, som fyller 80 år, på. Askeland er selv spesielt glad i dronningens monokrome, grafiske arbeid som er basert på hennes egne fotografier.

- Hennes allsidige interesse for kunst opp igjennom årene, hennes samling, dronningens kunstpris (The Queen Sonja Nordic Art Award, opprettet i 2011) og hennes eget arbeid skal verdsettes, sier Askeland.

Snobbete kunstmiljø

SUTRETE KUNSTNERE: Unni Askeland mener kunstnerne i Bergen oppfører seg sutrete når de kritiserer Kode 1s valg av dronning Sonja som utstiller. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet  
SUTRETE KUNSTNERE: Unni Askeland mener kunstnerne i Bergen oppfører seg sutrete når de kritiserer Kode 1s valg av dronning Sonja som utstiller. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet   Vis mer

- Jeg synes det er flott at dronningen stiller ut og at hun vil løfte kunsten. Jeg synes Kode 1 gjør det riktige, sier kunstfotograf Morten Krogvold.

Krogvold er ikke overrasket over at det er nettopp fra kunstnermiljøet i Bergen kritikken kommer. Han mener kunstnermiljøet i Hansabyen er en smule snobbete.

- Det er fra kunstnermiljøet i Bergen det kommer slike ting. De er dyktige. Jeg har respekt for deres kunstsyn, men jeg liker ikke måten de kommuniserer på til publikum. Det har aldri vært meningen at kunsten skal være innesluttet eller usjenerøs. Få er interessert i hva de (bergenskunstnerne) holder på med til tross for at det de holder på med er interessant, sier han.

- Absolutt kvalifisert

En del av kritikken fra kunstmiljøet i Bergen går også på at dronning Sonja heller ikke er godt nok kvalifisert til gjenåpningen av Kode 1.

Krogvold mener disse kunstnerne kunne ha vært mer sjenerøse og sagt at det er kult at Dronning Sonja stiller ut selv om de ikke liker kunsten hennes.

Krogvold, som selv har fulgt dronningens utvikling som kunstner gjennom flere år, har lovvord om hennes arbeider.

- Dronningen har jobbet hardt og blitt faglig sterk. Hun er absolutt kvalifisert nå sammenlignet med for ti år siden. I begynnelsen malte hun relativt pene bilder. Etter at hun kom under vingene til Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl, har hun kommet på et høyere nivå. Den stigningen hun har oppnådd etter at hun fylte 70 år, på tross av pliktene hun har, det står det respekt av, sier Krogvold.

- Fra amatør til proff

Dronning Sonja har gått i skole hos kunstner Ørnulf Opdahl og nå avdøde Kjell Nupen gjennom flere år og har blant annet også kunstnersamarbeid med Magne Furuholmen på CV-en.

Opdahl er på reise og har ikke mulighet til å sette seg inn i kritikken fra kunstnermiljøet i Bergen, men kan uttale seg om dronningens kunst på generelt grunnlag.

- Jeg har stor respekt for det hun gjør og den utviklingen hun har vist. Hun har gått fra å være amatør til å bli proff. Hun tar sitt kunstnerskap alvorlig og har arbeidet med forskjellige teknikker opp i høy alder. Den vitaliteten hun viser kan man være misunnelig på, sier Opdahl.

Ifølge Bergens Tidende har direktør for Kode, Karin Hindsbo, vært forberedt på at det ville komme kritikk av dronning Sonjas utstilling.

- Vi har et meget engasjert og meningssterkt kunstfelt i Bergen og resten av landet. Kunst vekker sterke følelser. Det er akkurat slik det skal være. I tillegg til å være en kunstnerisk markering av dronningens 80-årsjubileum, formidler dronningens utstilling blant annet nettopp en personlig og engasjert kunstinteresse, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Relevant

Ifølge Hindsbo har valget av dronningen som utstiller en sammenheng med hennes sterke tilknytning til KODE. Blant annet har hun vært en drivkraft da den siste delen av General Munthes samling med kinesisk kunst ble innlemmet i samlingen på 1960-tallet.

- Dronningen har selv også samlet kunsthåndverk og produsert keramikk, noe man vil se i utstillingen, og som er relevant for bygningens historie, sier Hindsbo.

Hindsbo mener man ikke kan se på utstillingen med dronning Sonja isolert når museet gjenåpnes 23. mai. 50 prosent av samlingen vil bli vist i helt nye studiemagasiner. Kunst- og aktivitetssamlingen Singersamlingen vil bli permanent tilgjengelig for publikum og Sølvskatten med bergensk gullsmedkunst skal bli gjenåpnet.

- Man må tenke samlet på hele vårt tilbud og vårt program. KODE er et stort museum for kunst, design, kunsthåndverk og musikk, med rundt 50.000 gjenstander, sier hun.

- Dere får kritikk for ikke å utstille regionale bergenskunstnere i stedet. Har ikke Bergen gode nok kunstnere?

- Bergen har en rekke fantastiske kunstnere, noe som også vil komme til syne i KODE 1 fremover og som kommer til syne ved våre andre arenaer, sier Hindsbo.