Tar du en Cameron, Jens?

- Vi trenger målestokker for samfunnsutviklingen som ikke bare viser om økonomien vokser, men om våre liv blir bedre.

PARADOKS: Det er et paradoks at selv om Norge har blitt mye rikere målt i BNP siden 1950, har vi ikke blitt noe særlig lykkeligere ifølge forskerne, skriver artikkelforfatteren. Foto: Thomas Haugersveen
PARADOKS: Det er et paradoks at selv om Norge har blitt mye rikere målt i BNP siden 1950, har vi ikke blitt noe særlig lykkeligere ifølge forskerne, skriver artikkelforfatteren. Foto: Thomas Haugersveen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Brutto nasjonalprodukt måler luftforurensning, sigarettreklame og ødeleggelsen av Redwoodskogen. Det tar ikke med våre barns helse, kvaliteten på deres utdanning eller deres glede over lek, poesiens skjønnhet eller styrken i våre ekteskap. Det måler med andre ord alt, bortsett fra det som gjør livet verdt å leve.» Dette er Robert Kennedys ord i en tale til Universitetet i Kansas i 1968. De er fortsatt aktuelle. Vi har fortsatt brutto nasjonalprodukt (BNP) som det viktigste målet for samfunnsutviklingen.

Statsministeren i Storbritannia, David Cameron, har sett at det blir for snevert. For et par år siden gjennomførte han en folkelig høring om hva som gir livskvalitet. Hele 34 000 personer deltok i debatten. Regjeringen er nå i ferd med å spørre 200 000 briter om hvordan de vurderer sin tilfredshet, lykke, engstelse og tro på at det de gjør i livet er meningsfullt. Dette vil danne grunnlag for utarbeidelse av et sett med indikatorer for å måle utviklingen i folks livskvalitet. De første resultatene er planlagt publisert i år. Flere OECD-land har publisert eller er i ferd med å publisere indikatorer for livskvalitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer