DEBATT

Debatt: Utdanning

Tar du utfordringen, Sanner?

Landet har fått en ny kunnskapsminister og jeg ønsker å gi ham en utfordring jeg håper han tar på største alvor.

NY KUNNSKAPSMINISTER: Jan Tore Sanner (H), kunnskaps- og integreringsminister i den nye regjeringen, får noen bøker om utdanning som han selv har vært redaktør for av avtroppende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under nøkkeloverekkelsen onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
NY KUNNSKAPSMINISTER: Jan Tore Sanner (H), kunnskaps- og integreringsminister i den nye regjeringen, får noen bøker om utdanning som han selv har vært redaktør for av avtroppende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under nøkkeloverekkelsen onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I utgangspunktet er Høyres oppskrift for skolen gammeldags. Partiet har generelt en snever tilnærming til skolens oppdrag og ser seg blind på kjerneoppdraget, det vil si at barn skal lære seg å skrive, lese og regne. Når det ikke funker, foreslår de som regel mer av det samme: løsningen er mer norsk, mer matte, mer testing og strengere krav. Som nyutnevnt byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo vil jeg utfordre den nye kunnskapsministeren til nytenking om hva som skal til for at alle barn skal lære og fullføre et skoleløp. Det første vi må gjøre er å forstå hvordan hjernens læringskapasitet påvirkes av stress.

Nyere hjerneforskning viser at erfaringer bygger hjernen. En kronisk stressa hjerne klarer ikke å lære. Kronisk stress kan påføre alvorlige skader hos barn, men også alvorlige mangler i et barns skolegang. Barn som bruker all sin hjernekapasitet på bekymringer som for eksempel knytter seg til vold, seksuelle overgrep, mobbing, fattigdom eller foreldres rusing, har ikke kapasitet til å utvikle andre sider av hjernen som er viktig for å klare seg – som sosial kompetanse. De barna som sliter mest har derfor også ofte størst problemer med å få (gode) venner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer