Tar Elling til retten

Per Christian Ellefsen (49) saksøker De norske Bokklubbene og krever 100 000 kroner etter at medlemsbladet trykte bilder av ham som «Elling» i en annen sammenheng.

Han mener det ble gjort uten hans samtykke. Onsdag havner saken i rettsapparatet, etter først å ha vært innom forliksrådet uten resultat. Saken skal opp i Oslo tingrett, der det er satt av to dager til saken.

I flere år har Skuespiller Ellefsen og De norske Bokklubbene (DNB) stått mot hverandre etter at DNB trykte bilder av Ellefsen som Elling fra teaterforestillingen «Elling og Kjell Bjarne» i medlemsbladet Bokspeilet nr. 13, 1999. I bladet blir bildene brukt over sju sider inkludert forsiden til å presentere ei helt annen Elling-bok, «Elsk meg i morgen».

Prinsippsak

- Dette handler overhodet ikke om penger, men om prinsipper. Vi skuespillere stiller stort sett alltid opp og er tilgjengelige for å reklamere for det vi driver med, men i dette tilfellet dreier det seg om en helt annen sammenheng enn det bildene ble tatt for, og da mener jeg at jeg skal spørres først. Jeg er lite glad for å bli brukt uten å bli spurt, sier Per Christian Ellefsen til Dagbladet.

Med seg på laget har han Skuespillerforbundet og advokat Eirik Djønne.

- Dette er en viktig prinsippsak om skuespilleres rett til å ha kontroll over eget ansikt, sier forbundets leder Agnete Haaland.

I forlikssaken krevde Ellefsen 25000 kroner i erstatning og 15000 kroner i oppreisning. Når saken kommer opp i Oslo tingrett, er beløpene endret til 75000 i erstatning og 25000 i oppreisning.

- Vi ser på dette bladet som rein markedsføring, og da mener vi at den involverte må spørres før man blir brukt i reklamesammenheng, sier advokat Eirik Djønne.

- Jeg har ingenting imot å gjøre reklame, heller ikke å stille opp for gode formål. Men det betyr ikke at jeg ikke skal spørres og at jeg automatisk gjør det gratis. Jeg har samtykket til Elling-bilder i skolebøker og liknende uten at det har ruinert noen. Men jeg ble i alle fall spurt først, sier Ellefsen.

I slutten av mars starter innspillingen av Elling-film nummer to, «Mors Elling». Men Ellefsen gruer seg ikke til all oppmerksomheten, selv om han etter suksessen med den første Elling-filmen opplevde at det har sin pris å ha et kjent ansikt.

Avviser kravet

- Markedsverdien øker, jeg innrømmer det. Men det gjør jo også belastningen. Stort sett er folk veldig hyggelige og gir ros, sier Ellefsen.

Knut Gørvell i De norske Bokklubbene var redaktør for det aktuelle Bokspeilet da bildene ble trykt.

Han mener at Bokklubbene har gjort alt riktig.

- Vi mener vi har fulgt alle spilleregler. Vi har fått bildene fra teatret, og vi har betalt fotografen. I etterkant kom Ellefsen med et friskt honorarkrav. Vi mente at han ikke hadde krav på dette fordi vi brukte bilder av en rollefigur, og hadde fått bildene fra dem som hadde rettigheten og betalte disse for det. Vi har hatt denne praksisen i 40 år med film- og teatermiljøet, uten innsigelser.

Markedsføring

Vi mener at han ikke har lidd noen skade, snarere tvert imot. Seinere fikk han filmrollen fordi han var etablert i teaterrollen, og filmen kom lenge etter at vi trykte disse bildene.

Da vi trykte bildene, markedsførte vi samtidig forestillingen på Oslo Nye Teater, sier Knut Gørvell.

GÅR TIL SAK: Per Christian Ellefsen møter onsdag denne uka i Oslo tingrett for å kjempe mot De norske Bokklubbene, som han mener urettmessig har trykket bilder av ham i forbindelse med lanseringen av ei bok.