Tar erotikken til scenen

I kveld står Maria Bonnevie og Mikael Persbrandt sammen på scenen. Tross alkoholproblemer og bråk er de stadig kjærester.

August Strindbergs stykke «Frøken Julie» har i kveld premiere på Dramaten i Stockholm, med de to i hovedrollene.

-  Vi forsøker å legge fra oss jobben når vi går hjem, sier Mikael Persbrandt.

Utsolgt

Persbrandt og Bonnevie utspiller nå Strindbergs erotikk på scenen. Privat har de et forhold som har blitt utsatt for store prøvelser - og stor oppmerksomhet - de siste åra.

Stykket er allerede utsolgt hele sesongen, markedsført med hete kyssebilder og lovende promotekst hva erotikk angår.

Berg-og-dal-bane

Persbrandt og Bonnevie er et av Sveriges mest omtalte kjærestepar. Mikael Persbrandt har i årevis sjonglert sterke rolleprestasjoner med arrestasjoner og skandaleoppslag i mediene.

Seinest i april i år ble han idømt 40 dagers samfunnstjeneste for fyllekjøring i båt og bil.

SEKSUELL OG BITCY: -  Julie er så mye. Det har vært vanskelig å vite hvordan jeg skulle nå henne, sier Maria Bonnevie om sin rollefigur.
SEKSUELL OG BITCY: - Julie er så mye. Det har vært vanskelig å vite hvordan jeg skulle nå henne, sier Maria Bonnevie om sin rollefigur. Vis mer

Hans første møte med politiet skjer i 1997. Omtrent samtidig treffer han den ti år yngre Maria Bonnevie gjennom teatret. De forlover seg i 1998. Siden den gang har rykter om utroskap og brudd florert.

Og Persbrandts alkoholproblemer er ingen hemmelighet.

-  Han jobber for hardt, sier en av hans kolleger på Dramaten til den svenske avisa Expressen.

-  Han kan ikke og skal ikke drikke alkohol, sier en annen.

Persbrandt har blitt stanset bak rattet med en promille på 2,15. Han har gått på antabus. Så har det skåret seg igjen.

I 2003 flytter Maria Bonnevie fra den skandalebefengte samboeren. Men i 2005 glimrer atter forlovelsesringen på Mikael Persbrandts ringfinger, da i et intervju med Dagbladet.

-  Maria og mamma er min største støtte, sier han da han får en av svensk filmbransjes tyngste utmerkelser - Ingmar Bergman-prisen - i januar i år.

I mai i år skrev han en krass kommentar i Aftonbladet, stilet mot de journalistene som har badet i skandalene hans:

-  Jeg har ikke kollapset. Jeg sover bra. Hvordan ser dere på yrket deres? Jeg er stolt over mitt, jeg elsker det. Og jeg kommer aldri til å svikte det som fikk meg til å begynne med det. Lysten til å fortelle, stille spørsmål og gi håp, skriver Persbrandt.

-  Jeg har gjort og kommer antakelig til å gjøre feil. Jeg er menneske.

Hele veien har Bonnevie og Persbrandt holdt kjærligheten tett til brystet.

Nå tar paret med seg kjærligheten på jobb.

Destruktivt

«Frøken Julie» tar for seg et av teaterhistoriens mest destruktive kjærlighetsforhold. Den adelige frøken Julie møter tjeneren Jean i grevens kjøkken en midtsommernatt. Det blir erotisk, dramatisk - og tragisk.

«Det handler om en seksualitet og kroppslighet som man sjelden ser, utfordrende, aggressivt. Her lukter det av kulde og fuktighet,» skriver den svenske avisa Dagens Nyheter etter å ha vært vitne til en prøveforestilling.

-  Vi lærer hverandre å kjenne på en ny måte. Det er morsomt å jobbe med Micke, sier Maria Bonnevie om samspillet i «Frøken Julie», ifølge Aftonbladet.

Hun sier den største utfordringen har vært å komme inn i stykket.

Et erotisk vesen

Han spiller tjeneren Jean. Maria Bonnevie, som tidligere har spilt sterke kvinneroller som Herbjørg Wassmos Dina, spiller Julie.

«Julie har blitt spilt både som tilknappet og frigid. Men Maria Bonnevie er et erotisk vesen,» skriver Dagens Nyheter.

-  Hun sier hun er halvt kvinne og halvt mann. For meg er det en nøkkelreplikk, sier skuespilleren.

-  Julie er så mye. Hun er intelligent og tar for seg, hun er seksuell og samtidig ganske bitchy. Så det har vært utrolig vanskelig å vite hvordan jeg skulle nå henne.

Maria Bonnevie mener unge kvinner kan identifisere seg med Julie.

-  Det er noe jeg kan kjenne meg selv igjen i, også. Man prøver å være noe for alle. Og det slutter med at man mister seg selv, sier hun.

Regissør Thommy Berggren forklarer skuespillervalget med at han aldri har sett en oppsetning av stykket som det svinger av.

-  Akkurat som en jazzmusiker vil jeg spille med mennesker som kan gjøre at det svinger på scenen, sier Berggren.

Strindberg går aldri av moten

August Strindberg skrev «Frøken Julie» i 1888. Det er fremdeles et hyppig oppført stykke, og et av de mest spilte Strindberg-stykkene.

Sten-Olof Ullström ved Universitetet i Oslo har skrevet doktoravhandling om Strindberg. Forfatterskapet er ikke bare bare: Strindbergs samlede gis snart ut _ i hele 72 bind. I tillegg kommer brevene hans i 22 bind.

- Hvorfor er Strindberg aktuell?

- Jeg tror det er på grunn av de spørsmålene han setter på agendaen i et moderne uttrykk, de er også om vår egen tid. Han berører våre problemer, sier Ullström.

Man trenger ikke like ham, men man berøres av ham, mener Ullström.

- Han beskriver mannlig sjalusi på en slik måte at alle menn som har vært sjalu, kan kjenne seg igjen. Han stiller ut sine egne problemer, på en hensynsløs måte mot seg selv. Derfor klarer han å fange følelsene og derfor er han aktuell.

Erotisk ladning

Ullström tror Dramatens oppsetning av «Frøken Julie» blir en sterk versjon.

- I dag går det å spille stykket på en måte som var umulig på 1800-tallet. Den sentrale hendelsen, når Jean forfører Julie, har en erotisk ladning. Den kunne bare antydes i Strindbergs samtid, seksualiteten vekte avsky hos mange. I dag kan man spille dramaet mer etter Strindbergs intensjoner, mener Ullström.

- Handler det først og fremst om klasser, kjønn eller seksualitet?

- Teksten åpner for en mengde ulike lesninger, den er alt dette, mener Ullström.

Klassekampen viser seg i betjenten Jean som vil opp og fram. I tillegg finnes kjønnsperspektivet i forholdet mellom Jean og Julie.

- En stor del av nerven ligger i at hun er kvinne og at han er mann. Kjønnskampen er vel så framtredende som klasseperspektivet, sier Ullström.

Det er også dette som gjør stykket aktuelt i dag, mener Ullström.

- Spenningen mellom menn og kvinner er fremdeles problematisk, noe vi alle kjemper med. Det å finne en måte å leve sammen på uten å undertrykke hverandre er stadig en utfordring, mener Ullström.

PAR I SPILL: Det er ikke første gang kjærestene Bonnevie-Persbrandt spiller mot hverandre.
«Dag og natt»
«Øyestikkeren»
«Vildanden»