Tar et oppgjør med hatkriminalitet i ny musikkvideo: - Mamma begynte å gråte

Se verdenspremieren på Toojis nye musikkvideo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Eksklusivt på Dagbladets nettsider lanserer artisten Tooji (28) i dag sin nye musikkvideo, til låta «Say Yeah».

28-åringens mål med videoen er å opplyse om hatkriminalitet, spesielt retta mot lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle ungdommer (LHBT).

- Slå hardt ned - Etter at vi fikk diskrimineringsloven oppretta politiet en hatkriminalitets-enhet. De slår hardt ned på sjikane, trakassering og vold mot LHBT-mennesker, men også andre som opplever hatkriminalitet, sier Tooji til Dagbladet.

Artisten forteller at han vil være et talerør for dem som ikke har en stemme.

Musikkvideoen tar for seg tre karakterer, som alle sliter med sin egen seksualitet på hver sin måte.

I en av videoens lengste scener ser man en gjeng ungdom gå løs på en ung gutt. Dette fordi gutten er homofil.

Politiet definerer hatkriminalitet som «straffbare handlinger som helt eller delvis motivert av negative holdninger på grunn av etnisitet, religion, seksuelle orientering, kjønnsuttrykk og/eller nedsatte funksjonsevner».

-Må vekkes opp Tooji vil med videoen fokusere på vold mot homofile, og mener man må vite hvilke juridiske rettigheter man har dersom man blir berørt.

Artisten, som tidligere i år var aktuell med den kontroversielle musikkvideoen «The Father Project», mener folk må få opp øynene.

I musikkvideoen simulerte artisten sex med en mannlig prest i en kirke. Den skapte debatt fra flere kanter.

AKTUELL MED NY VIDEO: Tooji fortsetter å kjempe LHBT-menneskers kamp med ny musikkvideo.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AKTUELL MED NY VIDEO: Tooji fortsetter å kjempe LHBT-menneskers kamp med ny musikkvideo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- I og med at mange ikke har noe direkte relasjon til voldskriminalitet mot homofile, tenker de at de ikke skjer. Det gjør det. Homofil ungdom er overrepresentert i vold- og selvmordsstatistikk. Samfunnet må vekkes opp, forteller en alvorlig Tooji.

Artisten forteller det er viktig å si fra dersom man opplever trakassering, uansett form. Han oppfordrer til å anmelde, til tross for at han selv vet det kan være skummelt.

- Har vært heldig Musikeren forteller at han nesten daglig ser innlegg i sosiale medier der venner av han eller bekjente skriver om nylige drapstrusler eller voldsepisoder mot dem grunnet legning.

Selv har han sluppet unna den verste støyten.

- Jeg har vært veldig heldig, men det trenger ikke være fysisk for å være hatkriminalitet. Det hender jo at jeg får kommentarer på legningen min, både på nett og i virkeligheten, forteller han.

Han forteller at han alene ikke representerer alle homofiles kamp mot trakassering, men at gjerne vil være et talerør for dem som ikke høres.

- Jeg representerer bare meg selv som en homofil mann, men jeg har en offentlig rolle som kan utnyttes. Både forrige runde som hadde med likestilling i forhold til religion å gjøre, og denne gangen angående vold mot homofile.

- Mamma gråt Artisten forteller selv at han har distansert seg fra videoen, etter mye arbeid med både den og låta. Han ble derfor sjokkert da moren hans brast ut i tårer da hun så den.

- Mamma begynte å gråte. Det er alle foreldres største frykt, I hvert fall de som ikke er brødhoder som henger seg fast i religiøse prinsipper, at barna deres skal behandles urettferdig, sier han.

Han forteller at morens vei mot aksept kom i form av arbeid med islam og homofili.

- Hun har baller. Pappa har tatt et lite steg tilbake. Han er jo i slutten av 70-åra sine, og kommer fra en annen tid og en annen forståelse. Men han er fortsatt kjærlig og glad. Jeg har vært heldig med familien min. Alle har ikke vært like heldig som meg, konstaterer artisten.

Tjener ikke på sangene På spørsmål om hvordan livet har vært for artisten etter at han kom ut av skapet, svarer han at han føler seg mer eksponert.

Han har likevel lært seg selv bedre å kjenne, og funnet ut at han heller vil fokusere på å få folk til å reflektere.

- Jeg brenner for dette. Bare pupper og rumper begynner å bli litt kjedelig. At folk reflekterer som resultat av musikken min gir meg et kick, mener han.

Likevel forteller artisten at han må sysselsette seg med andre ting. Musikkprosjektene som soloartist har nemlig ingen avkastning.

- Jeg har ikke tjent en krone på noen av videoene eller sangene, sier artisten.

Han røper at pengene kommer fra barneboksalget og skriving av sanger for andre artister. Tooji står blant annet bak Sandra Lyngs «Play My Drum».

Store mørketall Ingjerd Hansen er seniorrådgiver ved strategisk stab i Oslo-politiet, og jobber tett med Oslos hatkriminalitets-enhet. Hun forteller til Dagbladet at det eksisterer store mørketall ved antall anmeldte saker.

- I Sverige har rundt 5000 anmeldte forhold på hatkriminalitet hvert år. I Norge har om lag vi 250. Dette skyldes selvfølgelig flere ting, men i Sverige har de vært flinke til å informere og jobbe med dette lenge, forteller hun.

Hansen understreker at det ikke bare dreier seg om LHBT-tilfeller, men også tilfeller knytta til nedsatt funksjonsevne, religion og etnisitet.

I Oslo ble totalt 69 anmeldelser angående hatkriminalitet levert i fjor. Av disse angikk 25 seksuell orientering eller kjønnsidentitet.

- I Norge har vi noe som heter straffeskjerpelse. Dette vil si at om det kan bevises at forbrytelsen som er begått var motivert av hat, vil straffen bli strengere, forteller Hansen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer