Tar et oppgjør med kjendisjaget

BERGEN (Dagbladet): Mari Maurstad (44) tar et oppgjør med det nye kjendisjaget i Norge. Hun sammenlikner folks higen etter å bli kjendis med seksualdrifter og fnyser av realitykjendiser som har fått sin status uten å ha prestert noe.

Hun har tatt med seg de to yngste barna og slått seg ned i Bergen for et halvt års tid. Her blir hun stjernen i Cole Porters musikal «Kiss Me Kate», som har premiere på Den Nationale Scene 9. mars.

I ei tid med overflod av underholdningstilbud i alle mulige medier, ser musikalsjangeren ut til å leve i beste velgående. Publikum strømmer til teatrene. 13000 har allerede forhåndskjøpt billetter til «Kiss Me Kate» i Bergen. De siste åra har det mer enn 50 år gamle stykket gått sin seiersgang på Broadway og i London i en mer moderne utgave. Nå er turen kommet til Bergen.

Live

- Hvorfor gidder folk å se på noe så «gammeldags» som musikaler i dagens jungel av underholdningstilbud?

- Jeg tror musikalen gir noe folk har behov for, nemlig underholdning. På teateret kan alt skje, i motsetning til for eksempel på tv. Alt er live. Her er det ingen som klipper og redigerer for deg slik som på tv. Publikum opplever en kontakt med scenen og skuespillerne der som de aldri vil få gjennom tv, svarer Maurstad.

- Dessuten er ikke «Kiss Me Kate» gammeldags. Eldre som har sett stykket før, vil kanskje ikke kjenne seg igjen. Dagens oppsetning har et mye mer moderne uttrykk, tilføyer hun.

Seksualdrift

Riktignok fikk Cole Porter ideen til «Kiss Me Kate» fra en autentisk kjærlighetsintrige i en teatertrupp som turnerte med Shakespeare-klassikeren «Troll kan temmes».

Likevel er kontrasten mellom den klassiske musikalen og blant annet den nye virkelighets-tv-bølgen påtakelig. Maurstad har absolutt fått med seg den nye tv-trenden, og innrømmer at hun ikke liker det hun ser.

- Jeg synes det er skremmende at 23000 personer har meldt seg på i håp om å bli med i « Big Brother » , sier hun.

- Alle vil bli kjendis i dag. Og det dreier seg ikke om å utøve en kunstform, du trenger ikke kunne noe for å bli kjendis. Det holder å vise seg naken på tv. Det virker som om lykken for mange er å bli kjendis, utdyper hun hoderystende.

Det er dette hun ikke liker: At man ikke trenger å prestere noe for å bli kjendis.

- Det er nesten blitt en drift, det å bli kjendis. Nesten som noe seksuelt, eller som når du er forelsket og er villig til å gjøre all verdens rare ting for å få den du er forelsket i, fortsetter hun.

Mari Maurstad har selv livslang erfaring med kjendislivets gode og dårlige sider. Hun vokste opp med en far som var berømt, og har i løpet av 25 år bygd seg opp som en av landets mest respekterte og profilerte sceneartister.

I glasshus

- Ja, jeg sitter jo selv i glasshus. Men i all beskjedenhet føler jeg at jeg i det minste har en kvalitet å komme med, sier hun.

Hun frykter prisen enkelte må betale for å bli kjendis, kan bli svært høy.

- Jeg tror det vil bli mange psykiske tilfeller i tida framover. Tenk når de spør seg «Hva er det egentlig jeg har prestert?». Og hva skjer når de oppdager at pressen ikke lenger er interessert i dem? De kan fort føle seg verdiløse som mennesker fordi de tror ingen er interesserte i dem lenger.

Maurstad legger ikke skjul på hva hun mener om personer som er blitt kjendiser bare fordi de har brettet ut intime sider og en vakker kropp i et tv-program.

- Jeg har ingen respekt for dem. Det er jo ikke akkurat slitsomt å være med på for eksempel «Big Brother», bortsett fra å være bakfull hele tida, da, sier hun med et smil.

Men pessimist i forhold til sin egen yrkesutøvelse, er hun slett ikke:

- Jeg tror pendelen vil slå tilbake, sier Mari Maurstad.

KJENDIS MOT KJENDISER: Mari Maurstad er stjernen i den klassiske musikalen «Kiss Me Kate», med premiere på Den Nationale Scene i Bergen 9. mars. I dette intervjuet med Dagbladet tar hun et oppgjør med nykjendisene i Norge, en grupper kjendiser hun ikke har respekt for fordi hun mener de ikke har prestert noe.