Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tar et oppgjør med religion og livet i himmelen

Men forfatter og Dagbladet-journalist Tom Stalsberg har liten tro på at boka hans kommer til å endre noe.

POESI OG MOBILBILDER: Forfatteren blander tekst og bilder i boken. Bildene har han selv tatt med mobil. Her fra Kongsvinger. Foto: Tom Stalsberg
POESI OG MOBILBILDER: Forfatteren blander tekst og bilder i boken. Bildene har han selv tatt med mobil. Her fra Kongsvinger. Foto: Tom Stalsberg Vis mer

(Dagbladet:) Journalist og forfatter Tom Stalsberg har lenge vært opptatt av at poesien hører sammen med andre ting som rock og bilder. «all right, himmelen» er intet unntak, og tittelen har han hatt lenge.

- Den dukket så prosaisk opp under et regnskyll for flere år siden. Regnet fikk meg til å utbryte «all right, himmelen. Du vinner, jeg er våt!» Og da hadde jeg den, sier Tom Stalsberg til Dagbladet.

Stalsberg er selverklært hardcore ateist, og innholdet i boka har bakgrunn i nettopp dette. Ifølge ham kan man komme til himmelen på andre måter enn i den religiøse formen.

- Denne boken er for hardcore ateister og moderate hedninger, og den skal være en motvekt til all den religiøse støyen. Den skal være en slags salmebok for troløse, men den kommer jo ikke til å forandre en skit, sier Stalsberg.

Sci-fi-inspirert Etter mange år som journalist i Dagbladet har diktene vært en viktig avlastning fra journalistikken.

- Ofte står man midt i den tabloide virkeligheten med magefett og flått, og da er det viktig å komme hjem. For meg finnes det da tre valg: tau, piller eller poesi. Og jeg velger alltid poesien, innrømmer Stalsberg.

Men poesi tar tid. Og nå følte han det var riktig å komme med noe nytt. Spesielt siden det handler om noe som er viktig for ham.

HARDCORE ATEIST: I sin nye bok tar journalist og forfatter Tom Stalsberg et oppgjør med religion. Foto: Lars Eivind Bones
HARDCORE ATEIST: I sin nye bok tar journalist og forfatter Tom Stalsberg et oppgjør med religion. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Den religiøse støyen plager meg veldig. Jeg meldte meg ut av Statskirken da jeg var 17 år, og har egentlig aldri trodd noe særlig. Vi er kringsatt av folk som blir krenket, og folk som mener vi er blasfemiske. Og det handler ikke om katolikker, protestanter eller muslimer, jeg mener «give us a break».

Så i stedet for kirken, går et gammelt romskip igjen flere steder i boken. Ifølge Stalsberg er det et bilde på et sted man kan få ro, og møte likesinnede.

- Det er viktig å ha et rom der alle er velkommen, og hvor man kan møte folk som har tro på humanisme, fri bar, faenskap uten å være altfor slemme, latter, rock, musikk og medmenneskelighet, sier han, og legger til:

- Og det er litt sci-fi-aktig, men uten at det tar helt av. Den eneste sci-fi-boka jeg har er «Haikerens guide til galaksen», så jeg er litt inspirert av den.

Mobilbilder og poesi Selv om Stalsberg tidligere har samarbeidet med Lars Saabye Christensen og Lars Eivind Bones om tekst og bilder, har han selv stått for begge deler denne gang. Og alle bildene i den nye boka er tatt med mobil.

- Det er en papir-app, sier han spøkefullt, men legger til:

- Jeg har alltid tatt bilder, og nå tar jeg jo flere bilder enn noen sinne. Det er det som er så fint med mobiltelefonen. Noen av bildene i boka er tatt på Cuba og Kongsvinger. Et er tatt på gata her i Oslo, så det er bare å titte.  

Derfor var det ekstra hyggelig for Stalsberg at fotograf Morten Krogvold har uttalt seg om bildene i boka.

Les også om da Tom Stalsberg ble frakjørt og hensatt på Hamar stasjon og Litteraturtoget måtte fortsette uten sin vert

Guidet av verdenskvinnen Stalsberg beskriver boka som et knøttlite Märklin korstog, bare uten kors og uten tog. Et imaginært lite leketog som har rom for natten, rom for havets siste bølger, rom for neste stopp der du ikke behøver å gå av, selv om du ikke har billett.

Og historien fortelles primært gjennom en kvinne. Men hvem er hun?

- Det er verdenskvinnen. Det er kvinnene vi må stole på for at det skal bli orden, og det var ingen tvil om at det var hun som skulle guide oss videre, ut, vekk og bortenfor, sier Stalsberg.

Men det er ikke bare kvinnen som har fått stor plass i boka. Forfatteren har også sneket inn et kjærlighetsdikt, mest fordi han var lei romskipet, og ville ha en avstikker. Men det var en utfordring.

- Jeg synes kjærlighetsdikt er usannsynlig vanskelige å skrive. Det er også ganske fort gjort å gå i alle fellene, men jeg tenkte at jeg bare måtte kjøre på. Så det endre med at jeg måtte kutte en del. Men kjærlighet er viktig, så jeg måtte ha med diktet, sier han.

Les også om VM-boka Stalsberg skrev sammen med Morten Pedersen, Jon Michelet og Dag Solstad

PÅ CUBA: Et av de andre bildene i «all right, himmelen» har forfatteren knipset på Cuba. Foto: Tom Stalsberg
PÅ CUBA: Et av de andre bildene i «all right, himmelen» har forfatteren knipset på Cuba. Foto: Tom Stalsberg Vis mer