Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tar farvel med «Typisk norsk»

Petter Schjerven skal puste litt. Etter mye moro - og en plagiatsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det blir ikke flere «Typisk norsk»-programmer. Etter tre sesonger, kaster Petter Schjerven (37) inn håndkleet.

Vi ringer dagen etter siste opptaksdag for et program som har blitt sett av stadig flere. I siste sesong har programmene hatt 622000 seere i gjennomsnitt.

- Hvorfor legge ned når programmene er så populære?

- Vi ligger utmattet på bakken, spøker Schjerven. Så henter han seg inn.

- Nei, vi har funnet på mye moro og hatt det veldig gøy. Men det spørs om vi kunne klart å holde det samme nivået videre. Vi har hatt en ambisjon om å bli enda litt bedre hele tida. Det er ikke sånn at språket er tomt, det er massevis å ta tak i der ute, vi har postkassa schtappande full av gode tips.

Ja, han sier «schtappande full».

- Men veien fra et tips til et knakende godt tv-innslag er lang.

- Er du lei formatet?

NYSKAPENDE: Petter Schjerven snakker med Ivar Johansen, som rapper på ravisk og ikke akkurat typisk norsk. Foto: LARS EIVIND BONES
NYSKAPENDE: Petter Schjerven snakker med Ivar Johansen, som rapper på ravisk og ikke akkurat typisk norsk. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Nei, ikke egentlig. Jeg synes det er friskt og oppe og går ennå.

Nå gjenstår tre programmer før det er slutt. Schjerven mener totalopplevelsen har vært morsomst, men trekker likevel fram Roma-saken fra i fjor som et høydepunkt.

- Og temaet fra Statene, der vi leter etter norsk i dagens USA, fortsetter han.

Det programmet blir sendt 2. mai (les mer på programmets nettside).

- Hvor reiste dere?

- Vi reiste i Minnesota opp mot Fargo og fant en norsk dialekt, ja, faktisk flere. Vi fant mange med norsk opphav som behersket norsk. Og unge amerikanere som studerer norsk på universitetet. Det var helt utrolig.

Aller siste program sendes 7. mai og er en slags kavalkade. Så vil Schjerven ha litt fri. Puste litt, sier han.

Oppvask i plagiatsaken

I tillegg til opptaksinnspurt, har også Schjerven fått en plagiatanklage i løpet av denne tidlige våren.

Ottar Grepstad langet ut mot boka «Typisk norsk», der Schjerven er en av redaktørene, tidligere i april. Han anklaget redaktørene og forlaget, Dinamo, for å ha sakset fra en publikasjon han har skrevet, uten å henvise til kilden.

- Vi i bokredaksjonen var jo veldig lei oss, for ingen hadde lyst til at noe sånt skulle skje, mener Schjerven om saken.

Partene møttes til et oppvaskmøte i går, torsdag 20. april. Schjerven var ikke selv til stede, men har inntrykk av at det var et godt møte.

- Det var en grundig gjennomgang av alle problemstillinger der partene har blitt enige, sier han.

Grepstad bekrefter også at møtet var av de gode, og at partene har funnet en løsning. Hva denne løsningen består av, vil han ikke kommentere før partene sender en felles pressemelding.

- I forhold til denne saken, Schjerven, skjedde det fordi dere var mange kokker?

- Ja, det gikk jo litt på det. Det er en bok som sprer seg utover alt, vi har virkelig bare gått etter lyst og humor, og da går man overalt etter informasjon. Til slutt sitter man med mange hybridtekster og da er det mange mennesker som har hver sine referanser som skal koordineres og bli komplett. Og ifølge Grepstad er ikke boka det.

- Vil du skrive flere bøker?

- Ja, tja, det er utrolig morsomt, sier Schjerven. Og så ler han.

- Jeg må bare passe på disse henvisningene, altså.Hver torsdag sender Dagbladet nyhetsbrevet Kulturavisa. Den inneholder kulturnyheter fra inn- og utland, og er helt gratis.

Motta Kulturavisa:

litteraturavisa kulturavisa
Navn:
E-post:
SMÅBRUKMANN: Petter Schjerven (37) har vært programleder for «Typisk norsk» på NRK i tre sesonger. Nå er det slutt. I juli gifter han seg med kvinnen han bor sammen med på et gårdsbruk på Hadeland.
TYPISK NYNORSK: Ottar Grepstad, direktør for Nynorsk kultursentrum, mener boka «Typisk norsk», der Petter Schjerven er medredaktør, har kopiert en av hans tekster. Nå har partene blitt enige om en løsning.
MYE MORO: Petter Schjerven møter Norges tv-kokk-mamma Ingrid Espelid Hovig. Både hun og han synes det er synd at bokstavkjeksen er ute av produksjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!