Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Oljenæringen i krise

Tar feil om oljepakka

En krisepakke til oljenæringen redder arbeidsplasser og gir staten økte inntekter.

HAR BRED STØTTE: Krisepakken til oljenæringen vil være viktig for å redde arbeidsplasser, Norges evne til å gjennomføre det grønne skiftet og lønnsomt for staten og fellesskapet, skriver innsenderen. Foto fra Oseberg: Marit Hommedal / NTB Scanpix
HAR BRED STØTTE: Krisepakken til oljenæringen vil være viktig for å redde arbeidsplasser, Norges evne til å gjennomføre det grønne skiftet og lønnsomt for staten og fellesskapet, skriver innsenderen. Foto fra Oseberg: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Nesten en samlet norsk fagbevegelse, næringsliv og politikere fra hele spekteret er tydelige på at regjeringens krisepakke ikke er tilstrekkelig for å redde flest mulig av de 225000 arbeidsplassene i oljenæringen.

Alle understreker viktigheten av å opprettholde arbeidsplassene for å sikre at flest mulig har arbeid gjennom coronakrisen, og for å sikre kompetanse og ressurser til å gjennomføre det grønne skiftet.

Når så mange er enige skyldes det at de har fakta og gode argumenter på sin side. Alternativt kan man tenke at det hele bare er et stort maktspill. Dessverre kommer Geir Ramnefjell til sistnevnte konklusjon i sin kommenar i Dagbladet 18. mai.

Det er verdt å raskt gjenta hvorfor krisepakken foreslått av oljenæringen har så bred oppslutning:

Coronakrisen har ført til den største arbeidsledigheten i moderne tid. Oljenæringen sysselsetter 225 000 mennesker, og jo flere av disse arbeidsplassene vi kan redde, jo bedre er det. Det er spesielt viktig fordi kompetansen og teknologien til leverandørnæringen er avgjørende for framtidas næringsliv i Norge og for at Norge skal kunne redusere både våre egne og Europas klimagassutslipp.

KRISEPAKKE: Statsminister Erna Solberg (H) forteller hvorfor det er viktig å gi skatteletter til olje- og gassnæringen nå. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning Vis mer

Stikk i strid med det Ramnefjell skriver, vil staten tjene penger på en krisepakke til oljenæringen. Finansdepartementet er klare på at oljenæringens forslag vil føre til økte inntekter til staten.

Ramnefjell tar også feil når han mener prosjekter kan være lønnsomme for oljeselskapene, men ulønnsomme for staten. Som Klimarisikoutvalget slo fast, er tilfellet motsatt: At oljeselskapene ikke gjennomfører prosjekter som er samfunnsøkonomisk lønnsomme.

Krisepakken til oljenæringen vil derfor være viktig for å redde arbeidsplasser, Norges evne til å gjennomføre det grønne skiftet og lønnsomt for staten og fellesskapet. Det er årsaken til at pakken har bred støtte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!