Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tar full kontroll

Øystein Greni (30) og BigBang har brutt med Warner Music og blåst liv i sitt eget plateselskap for å ha mer kontroll og større mulighet til å tjene penger.

Bandets sjette album, medregnet det doble livealbumet «Radio Radio TV Sleep», er like om hjørnet. I går startet Greni arbeidet med å mikse plata i et studio like nord for San Francisco.

Han er glad for å ha reetablert sitt ti år gamle plateselskap, Grand Sport Records.

-  Det ligger ingen konflikt i det at vi har forlatt Warner, selv om de fremdeles ønsket å ha oss i stallen. Warner sitter på vår musikk-katalog, og samarbeidet forsetter. Jeg har lært mye om det å drive med musikk i tida på Warner, sier Greni.

Vespa-fan

Grand Sport Records ble etablert i 1995 for å gi ut BigBangs debut, «Waxed», en utgivelse som Greni beskriver som en skjult juvel. Det var ikke mange som fikk med seg denne cd-en, som seinere er blitt nyutgitt på Warner.

-  Men hvorfor navnet Grand Sport?

-  Jeg er stor Vespa-fan, og har selv hatt en Vespa Super Sport. Men den kuleste scooteren er, etter min mening, Vespa Grand Sport. Derav navnet, sier Greni, som byr på kaffe og rundstykker i eget studio - Grand Sport Studio.

Større risiko

Å gi ut plater på mindre/egne selskap, er ingen ny trend. Mange artister velger å gjøre dette, og av mer kjente band og artister kan vi nevne Ephemera og Bjørn Eidsvåg.

-  Jeg har større frihet ved å eie masterteipene. I forhold til utenlandslansering er det enklere og mer praktisk med et lite selskap. Dessuten blir fortjenesten større om vi selger mange plater. Med et dårlig platesalg, ville vi tjent mer med en Warner-kontrakt. Risikoen er større ved å gi ut plater selv, den bærer vi i bandet selv nå, sier Greni.

BigBang har inngått distribusjonsavtale for Norge med Sonet/Universal. Bandet har flere turneer i Europa og USA bak seg, og har opparbeidet et kontaktnett som det vil være lettere å jobbe med når bandet sitter på alle rettighetene selv.

-  Vi har mange som er interessert å distribuere oss i utlandet, men ingen ting er avgjort ennå.

11. april blir plata, som har arbeidstittelen «Sound On Sound», lansert.
 

-  Det er en studio -plate som er veldig produsert. Jeg har i mye større grad gjort meg nytte av studioets muligheter, og er ikke like streng og dogmatisk som på de tidligere platene, sier Greni, som nettopp er kommet hjem fra Bratislava. Der deltok et 50 manns sterkt symfoniorkester på en av låtene.

Sterk opplevelse

-  Jeg begynte å gråte. Det er helt sinnssykt å høre et stort symfoniorkester spille noe man selv har laget. Det ble en sterk opplevelse.

Øystein Greni er ydmyk i forhold til musikeryrket.

-  Det er ingen jobb jeg kan ta for gitt å ha i mange år. Jeg kan brått miste det . Det er viktig å være i harmoni der du er. Livet er ikke noe man kan tøyle som en hest, livet er noe man må følge.

FORNØYD: Øystein Greni i BigBang er fornøyd med å være herre i eget hus med plateselskapet Grand Sport Studio og Grand Sport Records - og ny plate underveis. Her nyter han yndlingsdrikken mate, en sterk teblanding, på studioterrassen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media