Tar gitargrep om likestilling

Aktivt Kvinnekultursenter vil bli kvitt kommentaren om at jenter på scenen kler gitaren godt

- Vi er ikke ute etter å ta rotta på gutta, sier daglig leder Lene Stakset i Aktivt Kvinnekultursenter (AKKS) i Trondheim til Dagbladet.no.

AKKS' mål er å integrere jentene i musikkbransjen. Det betyr at betegnelsen jenteband er fy. Er du musiker så er du musiker, enten du er mann eller kvinne.

Våpenet i likestillingskampen er kursing og øvingslokaler for interesserte jenter. AKKS ser behovet for flere jenter over hele musikkfronten. Det betyr kursing i alt fra lyssetting til instrumentopplæring.

- Flere og flere jenter vil utvikle seg innen musikken, spesielt rock, mener Stakset.

Foreløpig er jentene i mindretall av de markerte musikerne her i landet, selv om mye av den interessante musikken kommer fra jenter. For eksempel har vi spellemennene Berthine Zetlitz og Lene Marlin. AKKS melder om mange påmeldte til deres kurs, så grunnstammen vokser.

Hjemmesider til hjelp

Står du i startgropa og har tenkt slå igjennom i musikkverdenen, holder det ikke bare å kunne traktere et instrument. Du må i studio, kjøpe utstyr, holde konserter og så videre. Alt dette koster penger. På AKKS' hjemmesider finner du linker til ulike støtteordninger, kontrakter og organisasjoner som kan hjelpe deg med det du trenger.

Stiff Nipples

I 1992 stiftet AKKS plateselskapet Stiff Nipples Records for å vise fram kvinnelige artisters produksjon. Året etter kom den første samleskiva «Stiff Nipples Vol 1». I 1999 var det klart for volum 2. Dagbladets anmelder var passe imponert over kjønnskvotert rock:

- Nivået er betryggende, om ikke like jevnt imponerende. For selv om jentene har startet innhentingen av rockeguttas årelange forsprang, så mangler mange av bidragsyterne originalitet.

Slikt blir det terningkast 4 av.

Frie former på kvinnedagen

AKKS Trondheim markerer kvinnedagen med konsert på Uffa. Ellers i Trondheim kan du få med deg «Krøyt» og «Frie former» på Blæst.

<B>STIVE BRYSTVORTER:</B> I 1999 kom samleskiva «Stiff Nipples Vol 2». Målet er vise frem kvinnelige artister
BARBARELLAS</B> er et av bandene på skiva «Stiff Nipples Vol 2».