DJ: Annette Kvithyll, DJ Purpurrpurple, har gått i bresjen for en egen scene med bare kvinnelige DJ-er utenfor Østbanehallen i Oslo. Nå er den blitt tatt inn i det offisielle programmet til Musikkfest Oslo. Foto: Privat
DJ: Annette Kvithyll, DJ Purpurrpurple, har gått i bresjen for en egen scene med bare kvinnelige DJ-er utenfor Østbanehallen i Oslo. Nå er den blitt tatt inn i det offisielle programmet til Musikkfest Oslo. Foto: PrivatVis mer

Tar grep og inkluderer scene med bare kvinnelige DJ-er

- Vi velger å gjøre noe med det selv.

(Dagbladet): Etter at det i går ble kjent at bare 4 av 47 artister og DJ-er på scenene for elektronisk musikk under Musikkfest Oslo er kvinner, har musikkfestivalen tatt grep.

De har nå annektert et annet arrangement som var startet som en reaksjon til at det var så få kvinner innen det elektroniske segmentet på Musikkfest Oslo til å inngå i det offisielle programmet. Her skal det utelukkende spille kvinnelige DJ-er.

- Ingen kvotering Arrangementet kalles «LIT» og er startet på initiativ av Annette Kvithyll og Adiam Mengis på en scene utenfor uteserveringen på Østbanehallen i Oslo, der førstnevnte er en av DJ-ene som skal spille. Andre navn på plakaten er blant andre Charlotte Thorstvedt, Pieces of Juno og den unge Rescens-redaktøren Elise By Olsen.

- Disse sa ja på fem minutter. Det handler ikke om kvotering, alle er veldig dyktige. Men alle blir nok ikke inkludert og får muligheten. Annette Kvithyll, for eksempel. Hun spiller på store scener i Tyskland og blir spilt på radio, så man bør jo gå ut ifra at hun har ferdighetene som trengs og at folk er interessert i musikken hun formidler. Så det er rart, sier Mengis til Dagbladet.

- Hvorfor tror du det er slik?

- Jeg vet ikke, men vi velger å gjøre noe med det selv, sier Mengis.

Gjør sin ting Av de åtte kvinnene som skal spille på «LIT», skal det bare være Charlotte Thorstvedt som tidligere har blitt forsøkt booket til årets Musikkfest Oslo, men hun måtte si nei fordi hun ikke kunne på det aktuelle tidspunktet.

Annette Kvithyll gleder seg til å ta fatt på eventet, som skal fortsette også etter Musikkfest Oslo.

- Det blir en gøy og kul happening, med good vibes, sier hun. 

Kvithyll, som går under navnet DJ Purpurrpurple, blir booket til blant annet Sónar Stockholm og CTM i utlandet, samt får spilletid på Berlin Community Radio.

Musikkredaktør Karima Furuseth i NATT&DAG mener at Kvithyll er et selvskrevet navn også på de scenene. Men oppdragene her til lands er ikke like mange.

- Jeg gjør min ting, og den ser ut til å bli tatt i mot i utlandet, sier Kvithyll til Dagbladet.

- Det er nok infrastrukturen i house, techno og disco i Norge som gjør at den eksperimentelle elektronikaen og nyere club her til lands blir satt mer i sammenheng med popscenen, og at det ligger en slags fremmedfrykt for det som er nytt, sier hun, og legger til at hun har blitt booket til Musikkfest-arrangementer tidligere år.  

- Men da er det ofte de samme aktørene.

- Trist Astrid Fuglevaag i Musikkfest Oslo opplyser at det er 1885 utøvere på Musikkfest Oslo i år, hvor 910 av dem er kvinner. Det utgjør en prosentandel på 48,3 prosent. 

- Det er trist at Jaeger booker 100 prosent menn til en dag som er for alle, men er det mulig at problemet har sterke røtter i elektronikasjangeren? For jeg kan ikke se at det er noe problem på resten av Oslos beste dag. Forøvrig booker vi i administrasjonen ingen artister, det er det våre lokalarrangører, scenene selv, som gjør, i hovedsak via vår database av artister som selv har meldt sin interesse for å spille, sier hun.