Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tar ikke helt av

«Krøniken» og «Forsvarerne» går så det suser. Tidligere har «Taxi», «Nikolaj og Julie» og «Mordkommisjonen» sørget for dansk kvalitet på norsk tv. «Ørnen» har også vingespenn.

TV: Seriepremiere i går for det som kalles en moderne krimodysse, inspirert av det klassiske dramaet «Odysseen», spekket med indre og ytre konflikter og nok høyspent action. Danmarks radio i samarbeid med NRK Drama, svensk og islandsk fjernsyn har planlagt 24 episoder av «Ørnen». NRK1 har i første omgang tinget på åtte. Frimurerkanalen gir oss nok mer dansk aftensmad.

Manusforfatterne Thorsboe og Brostrøm har tidligere stått bak suksessen «Mordkommisjonen».

Denne gangen tas steget ut i en mer internasjonal thrillerretning. Det males på et kanskje for bredt lerret, blant annet om russermafia, annen tung organisert kriminalitet og storsvindel av norske stålverkskroner. Produksjonen er også noe kalkulert. Dette er en tv-serie som på død og liv skal selges til utlandet. Helst der det snakkes engelsk.

Kurosawa

Dramatikken er heller ikke spesielt original, men ivaretas med jakten på den russiske drapsmannen og hans edderkoppnett over hele Norden. Dybden forsøkesvis loddes ved flere delikate intriger innenfor politiets rekker og i deres sparsomme privatliv.

De mange smådramaene i hoveddramaet er det som fungere best etterhvert som vi blir kjent med den nye spesialavdelingen hos det danske Rikspolitiet. Her er det den nyutnevnte politimesteren Thea Nelleman (stringent spilt av Ghita Nørby) som setter sammen avdelingen.

Formelen

Manusforfatterne bruker en god formel tuftet på Akira Kurosawas «De syv samuraier» (1954). De beste skal hentes inn, en etter en, for å få denne høyprofilert spesialavdelingen til å fungere. Til beste - med litt uortodokse metoder - for dronning og fedreland.

Hallgrim Hallgrimsson (Jens Albinus) er den første som blir hentet inn som etterforskningsleder. Han er halv dansk, halvt islending med to havarerte ekteskap bak og en zenisk tilstedeværelse. Men hans ytre og indre ro er fasade. Han sliter med et register av gordiske sjeleknuter som er sakte er i ferd med å knekke den erfarne politimannen.

Logoplassering

Anmeldelsen er bygd på et gjennomsyn av de tre første episodene. Det skal ikke røpes mer enn at fire norske skuespillere gjester i små roller. En tvilsom Anne Marit Ottersen, Bjørn Floberg som heisan-Økokrim-etterforsker, Bjørn Sundquist som snuskete riking og Anne Ryg som veldig trist.

Litt norsk skiferie-reklame er det å spore når «Ørnen» lander hos fjellapene. Og, et stort nordisk flyselskap må også være fornøyd med hotell og diverse andre logoplasseringer.

Utover det. Lun dansk spenning og litt anmasende med passe dosert råskap, men med en irriterende og malplassert Enya-aktig vignettmusikk.