DEBATT

Debatt: Gaustad sykehus

Tar ikke høyde for å bekjempe smittsomme sykdommer

Plassering av smitteisolasjonsenheter på Gaustad er en risiko!

«IKKE EGNET»: Bjørg Marit Andersen, professor dr. med. og tidligere avdelingsoverlege og smittevernlege ved OUS-Ullevål, mener Gaustad ikke er planlagt for framtidas nye sykdommer. Her er hun med Redd Ullevål i fakkeltog mot planene for Oslo-sykehusene. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
«IKKE EGNET»: Bjørg Marit Andersen, professor dr. med. og tidligere avdelingsoverlege og smittevernlege ved OUS-Ullevål, mener Gaustad ikke er planlagt for framtidas nye sykdommer. Her er hun med Redd Ullevål i fakkeltog mot planene for Oslo-sykehusene. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Debatten om Gaustad sykehus går om en trang tomt som ikke egner seg for framtida og om utbyggere som planlegger en dyr løsning uten virksomhetsbeskrivelse. Det er ikke planlagt hva sykehuset skal kunne mestre i framtida av dagens sykdommer, framtidas nye sykdommer, befolkningsvekst, endringer i levestandard og klimatiske forhold. Særs viktig er forebygging og kontroll av kjente og nye infeksjonssykdommer og spredning av antibiotika-resistente bakterier.

Hvert år oppdages minst 15 nye sykdomsframkallende mikrober. I tillegg kommer utbrudd av «gamle» infeksjoner som tuberkulose, meslinger, kikhoste, influensa, osv. i hele Europa. Enorme summer går med til skader som sykehusinfeksjoner – 10-15 prosent av sykehuskostnader. Med et norsk helsebudsjett på 10,4 prosent av BNP (OECD), utgjør dette mange milliarder kroner.

I dag har 20-30 prosent av pasienter i norske sykehus infeksjoner; 25-30 prosent får antibiotika og minst 20 prosent trenger minimum enerom på grunn av infeksjon. Mer enn ti prosent av smitten overføres via dråpe – luft og resten via direkte og indirekte kontaktsmitte. De fleste sykehusinfeksjoner kan forhindres ved bedre hygiene, smittevern og isolasjonstiltak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer