Anmeldelse: Helle Helle - «de»

Tar ikke inn over seg dødsdommen

Danske Helle Helle viser igjen hvorfor hun er en av Skandinavias beste forfattere

RØRENDE: Forholdet mellom en tenåring og moren, som blir syk, er bevegende skildret i Helle Helles nye roman. Boka er oversatt av Trude Marstein, som er en dreven dansk-oversetter. Foto: Halvor Solhjem Njerve
RØRENDE: Forholdet mellom en tenåring og moren, som blir syk, er bevegende skildret i Helle Helles nye roman. Boka er oversatt av Trude Marstein, som er en dreven dansk-oversetter. Foto: Halvor Solhjem Njerve Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bejublet og prisbelønnet: Helle Helle hadde god grunn til å feire tjuefemårsjubileet som forfatter i fjor. Nå er dronningen av minimalistisk alt skjer under overflaten-prosa tilbake med en ny roman om smålåtent hverdagsliv. Både tematisk og stilistisk er universet gjenkjennelig, men den danske forfatteren fornyer seg: «de» er en annerledes perle i et særpreget forfatterskap.

Mor og datter

Det er begynnelsen av åttitallet; i telefonboksenes, småbutikkenes og ørkenskoenes tid. Den seksten år gamle hovedpersonen bor i en sliten leilighet sammen med moren, en hardtarbeidende butikkdame, over gatas frisørsalong. Hun begynner på videregående, får venninner, treffer gutter, går på fester. De to har det snaut økonomisk, men er nære. Så blir moren syk.

Helle er en kløpper til å blottstille menneskelige dramaer, små og gigantiske, uten at mye sies i klartekst. Den ytre handlingen er begrenset. Mor og datter fortsetter som før og lite sies om det som rammer dem. Likevel er datterens fortvilelse krystallklart formidlet. Moren er den samme blide og velpleide, tross dødsdommen. Sykehuset noterer: «Pasienten viser sterk forundring over sykdommens alvor».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer