Tar Jokke til scenen

Broren Christopher Nielsen har skrevet manuset, og Berlinerpopler-regissør Anders Andersen har regien. I februar tar de Jokke, alias Joachim Nielsen, til scenen på Torshovteateret.

– Musikalsjangeren og Jokke lar seg forene, men dette blir en jo musikal du ikke har sett maken til før. Det blir en skitten, trøtt rockemusikal, sier regissør Anders Andersen.

29. februar neste år blir det premiere på «Verdiløse menn – en skitten rockemusikal». Jokke-fans vil nikke gjenkjennende til karakterer som «Hr. Smith», «Goggen», «Knugern» og «Kneggen». Alle sammen er gjennomgangsfigurer i Joachim Nielsens rocketekster, og blir hovedpersonene i den nye musikalen om Jokkes univers.

Joachim Nielsen, bedre kjent som Jokke, blir betegnet som en av «de fire store» i norsk rock. Han døde i 2000, 36 år gammel.

– Det blir en treakter. Første akt er på vorspiel i stua til Goggen, andre akt er på glattcella. Det går jo som det må gå med disse gutta, så i tredje akt møter vi dem på gata. Som tiggere, sier Andersen.

Forestillingen vil bestå av musikken og tekstene til Jokke, og scener som broren har skrevet med utgangspunkt i sangene og karakterene til Jokke.

Umulig å si nei

Andersen har for tiden stor suksess som regissør for tv-serien «Berlinerpoplene» på NRK. Han jobbet først med Christopher Nielsen på tv-serien «To trøtte typer», der han hadde stemmen til en av de to blandingsmisbrukerne, «Odd». Andersen hadde også en av stemmene i kino- og DVD-suksessen «Slipp Jimmy fri», regissert og skrevet at Christopher Nielsen.

– Det var Christopher som hadde ideen til denne forestillingen. Og da sa jeg bare jess, selvfølgelig gjør vi det! Det er jo et forslag som det er helt umulig å takke nei til. Dette er et perfekt møtested for Jokke og Christopher. De er jo ikke bare i slekt rent biologisk, men også gjennom det de har skapt, sier Andersen og utdyper:

BLIR MUSIKAL: Kjente figurer i Jokkes tekstunivers blir gjenstand for en ny musikal. Foto: AGNETE BRUN
BLIR MUSIKAL: Kjente figurer i Jokkes tekstunivers blir gjenstand for en ny musikal. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

– Begge to trekker erfaringer fra det de har opplevd og sett i oppveksten. Christopher er jo ikke narkoman, men oppvokst i en del av Oslo med mye dop. Mange av de han vokste opp sammen med, har det ikke gått så bra med – og vi veit jo hvordan det gikk med Jokke. Christopher skriver smart og kunstnerisk om den delen av virkeligheten, han går gjennom karikaturen og forteller noe mer, sier Andersen.

Jokkes band spiller

Andersen er en stor fan av Jokke.

– Jokke greier også å befatte seg med klisjeene, samtidig som han skaper noe genuint og allmenngyldig av det. Dermed appellerer det også til nye generasjoner, ikke bare vi som er 40 pluss, sier Andersen.

Bandet Valentourettes, som består av Jokkes gamle bandkolleger Petter Pogo, Petter Baarli og Runar «Kula» Johannesen, skal være orkesteret på forestillingen. De reiser for øvrig land og strand rundt med Jokkes låter, og trekker fulle hus.

Venter på skuespillere

Skuespillerne skal synge låtene, men hvem som skal bekle de ulike rollene er ikke klart.

– Ingen av skuespillerne skal være Jokke?

– Dette er en Jokke-musikal, ikke en musikal om Jokkes liv. Dette har sterk forankring i Jokkes liv, og er basert på virkelige figurer i livet hans. Men det er ikke det virkelige liv. Det er ikke 2 + 2 = Jokke, sier Andersen.

– Er det for tidlig med en forestilling om livet hans?

– Ja, det er nok det. Og musikalen hadde vel heller ikke vært det rette formatet for å fortelle livshistorien hans, he he.

SAMARBEID: Regissør Anders Andersen - som her får champagne av Anne B. Ragde - og Christopher Nielsen lager Jokke-musikal sammen.