Tar kampen for personvernet til rettsalen

Datalagringsdirektivets motstandere tapte den politiske kampen. Nå går Georg Apenes rettens vei.

VI MØTES I RETTEN: Tidligere leder i Datatilsynet, Georg Apenes, tar kampen mot datalagringsdirektivet til rettsapparatet. Foto: Scanpix
VI MØTES I RETTEN: Tidligere leder i Datatilsynet, Georg Apenes, tar kampen mot datalagringsdirektivet til rettsapparatet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En barnefamilie bruker nett og mobil som uunnværlige hjelpemidler i en hektisk hverdag.  En journalist pleier kilder via telefon. En pasient kommuniserer hyppig med sin lege via epost. De er vanlige nordmenn med én ting felles: Når datalagringsdirektivet trer i kraft, har de ikke lenger denne kommunikasjonen i fred. Informasjon om hvem vi kommuniserer med og hvor vi befinner oss når kommunikasjonen finner sted, skal lagres for den eventualitet at noen av oss begår alvorlig kriminalitet. Slik forskyves tyngdepunktet i rettspleien, fra et etterforskningsprinsipp mot et overvåkingsprinsipp. TIDA ETTER 22. JULI har ikke vært den beste for å argumentere for et fritt og åpent nettsamfunn der den enkelte kan ferdes uten frykt for overvåking. Massemoderens bruk av nettet, og hatpratet til hans likesinnede, har skapt et klima der de som er satt til å overvåke oss ønsker seg nye redskaper i verktøykassa, og der de som skal passe på våre borgerrettigheter i en digital verden får tyngre kår.

Det er for eksempel grunn til å frykte at fornyingsminister Rigmor Aasrud vil vingeklippe Datatilsynet. I en rapport fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) heter det at enkelte kilder opplever « ... at Datatilsynet for ensidig vektlegger personvernhensyn, også i saker der personvern skal avveies mot andre viktige verdier og samfunnshensyn». Bak denne formuleringen synger datalagringsdirektivet, slik Ronald Bye og Finn Sjue skrev i en kronikk i Dagbladet 19. oktober. Dagbladet har kalt det et forsøk på å kvitte seg med en brysom vaktbikkje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer