Tar Krohn Devold utfordringen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BENGT EIDEM,

politisk rådgiver for forsvarsminister Kristin Krohn Devold, skriver i et innlegg i Dagbladet 29. mars at «...preventive angrep, forstått slik at det referer seg til en generell trussel en eller annen gang i fremtiden, er ikke anerkjent i folkeretten og anerkjennes heller ikke i langtidsplanen for Forsvaret».

Vi er glade for at Eidem utrykker seg så klart her, men det er ikke dette vi har utfordret forsvarsministeren på. Det vi til det kjedsommelige har gjentatt, er følgende krav: Forsvarets nye langtidsplan skal eksplisitt ta avstand fra Bush-doktrinen om forebyggende krig. I dette ligger også en forventning om at Norge aktivt skal arbeide mot Bush-doktrinen i internasjonale fora.

Denne utfordringen unnlater Eidem å svare på. Er dette fordi det vil koste for mye for regjeringen å arbeide internasjonalt mot våre hovedallierte, USA og Storbritannia?

En slik holdning er imidlertid farlig for Norge så vel som resten verden. Bombeangrepene i Madrid 11. mars kan være et signal om at Irak-krigen har økt terrortrusselen mot alle som er allierte med okkupantene i Irak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.