Tar Krohn Devold utfordringen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BENGT EIDEM,

politisk rådgiver for forsvarsminister Kristin Krohn Devold, skriver i et innlegg i Dagbladet 29. mars at «...preventive angrep, forstått slik at det referer seg til en generell trussel en eller annen gang i fremtiden, er ikke anerkjent i folkeretten og anerkjennes heller ikke i langtidsplanen for Forsvaret».

Vi er glade for at Eidem utrykker seg så klart her, men det er ikke dette vi har utfordret forsvarsministeren på. Det vi til det kjedsommelige har gjentatt, er følgende krav: Forsvarets nye langtidsplan skal eksplisitt ta avstand fra Bush-doktrinen om forebyggende krig. I dette ligger også en forventning om at Norge aktivt skal arbeide mot Bush-doktrinen i internasjonale fora.

Denne utfordringen unnlater Eidem å svare på. Er dette fordi det vil koste for mye for regjeringen å arbeide internasjonalt mot våre hovedallierte, USA og Storbritannia?

En slik holdning er imidlertid farlig for Norge så vel som resten verden. Bombeangrepene i Madrid 11. mars kan være et signal om at Irak-krigen har økt terrortrusselen mot alle som er allierte med okkupantene i Irak.

Det er nå regjeringen skal legge planene for militære operasjoner for fremtiden, det er denne våren føringene for norske militære operasjoner vedtas. Lovnader om prioritering av FN lyder hult om ikke Norge går foran og tar klokkeklar avstand fra Bushs doktrine om forebyggende krig, noe som med all tydelighet viser seg å være et farlig forsøk på terrorbekjempelse.

I LØPET AV VÅREN

legges planen for hvordan vi ønsker at det norske forsvars skal se ut og hvordan det skal brukes. Dette skjer mens kampen mot internasjonal terrorisme er nærmere og viktigere enn noensinne. Da må Norge være bevisste sin rolle. Vårt hovedoppdrag skal være å bidra til å skape en tryggere og mer rettferdig verden for alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer