Tar litteraturutfordringen

Hva leser du i sommer?

(Dagbladet.no): Jeg tok litteraturutfordringen fra min kollega Astrid Meland.

På webloggene rundt i landet svarer nå bloggere med (og uten?) leselyst på disse fem spørsmålene:

1) Hvor mange bøker eier du?
2) Hvilken bok var den siste du kjøpte?
3) Hvilken bok var den siste du leste?
4) Nevn fem bøker som har betydd mye for deg og som du har lest mer enn tre ganger!
5) Oppfordre fem personer til å fylle ut disse spørsmålene i bloggen sin.

Etter at Astrid utfordret meg, har jeg utfordret litteraturredaktør Bendik Wold (Morgenbladet) og forfatteren Olaug Nilssen, blant annet.

Solkrem og kroatisk fruktjuice

Bendik svarer, fremdeles med kroatisk saltvann i håret, som følger:

1) Kanskje 7-800? Cirka to tredeler skjønt, en tredel uskjønt. Jeg samler ikke, men er hemmelig stolt av den tyske utgaven av Jan Erik Volds «Fra rom til rom SAD & CRAZY», med etterord av Peter Bichsel. Ai ai ai.

2) Den siste jeg kjøpte: En spøkelsesroman av Witold Gombrowicz, «Die Besessenen», på interrail-stopp i Berlin. En nydelig mørkeblå pocket, som nå er ryggbrukket og profanert med betydelige mengder solkrem, sand og kroatisk fruktjuice.

3) To på rappen av Boris Vian: «Dagenes skum» og «Hjärtkniparen», den siste altså i svensk utgave. «Hjärtkniparen» er fantastisk, «Dagenes skum» litt barnslig, og antagelig oppskrytt? Forresten er det noe rart med titlene: De burde ha vært byttet om. Det finnes ingen «hjärtknipar» i «Hjärtkniparen», derimot i «Dagenes skum». Og i «Hjärtkniparen» er det mye skum, og mange dager. En narrestrek fra forfatteren? Eller var jeg for solstukket under lesingen? De franske originaltitlene rommer nok svaret. Men jeg kan ikke fransk.

4) Et par pekebøker, kanskje, eller intet. Det er for mange bøker i verden til at man kan koste på seg stadige gjensyn. Men dette gjelder bare romaner: Diktsamlinger leser man jo igjen og igjen. I en litt annen kategori kommer slike bøker man aldri blir ferdig med, i betydningen «aldri får lest ut». Pessoas «Uroens bok» har jeg aldri lest sammenhengende fra første til siste side; likevel regner jeg den med blant mine favoritter.

5) La stafettpinnen gå videre til Nils-Øivind Haagensen, Dag B. Ladegaard, Susanne Christensen og Stina Steingildra.

Ikke betalt ennå

Olaug synes det er kjedelig å telle bøker. Ellers svarer hun sånn:

1) mange.

2) Sist kjøpte bok: Nils Øivind Haagensen: _Adressebøkene_, men den har eg ikkje betalt enno, så då er det eigentleg _Best of Tone Hødnebø_

3) Sist (ut)leste bok: Anders Bortne: _Et bra band_

4) Bøker leste fleire enn tre gongar: Gud: _Barnebibelen_, illustrert utgåve Ukjent (gløymt) forfattar: _Syv små australiere_ (handlar om barneflokk på sju, som veks opp saman med far og ei svært ung stemor. Mykje rørande skjer.) Ukjent (gløymt) forfattar: serien om «Trekløveret på Canby High», ca 17 bøker om tre amerikanske ungjenter sitt kjærleiksliv og danning på High School. Goethe: _Valgslektskapene_ Virginia Woolf: _Between the acts_ (eg håpar Lars Sætre les dette og at han legg særleg merke til dei to siste)

Trenger du boktips til sommeren? Har du noen å dele sjøl?

HVA LESER DU I SOMMER?</B> <a href="http://www.dagbladet.no/weblogg/litteratur/?show=forfatter&id=11001000000001">Jeg</A> leser om cowboyer og kamerater.
TAR UTFORDRINGEN: Olaug Nilssen hjemme i Solheimsdalen i Sunnfjord, ved Karstadvatnet og med Heilevangsfjella i bakgrunnen.
TAR UTFORDRINGEN: Bendik Wold sender oss en tegning av seg selv - i vinterhabitt. Han blir aldri ferdig med Pessoas «Uroens bok».