TAR SOMMERFERIE: Forfatter Unni Lindell puster ut hjemme på Høvik, etter å ha skrevet seg helt til bunns det siste halvannet året. Boka «Sukkerdøden» kommer til høsten. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR SOMMERFERIE: Forfatter Unni Lindell puster ut hjemme på Høvik, etter å ha skrevet seg helt til bunns det siste halvannet året. Boka «Sukkerdøden» kommer til høsten. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Tar livet av meg selv hver gang jeg skriver en bok

Litt som å føde barn, sier Unni Lindell.

||| - Boka har selvfølgelig fått en luretittel som betyr noe annet enn man tror. Som alle mine andre titler er også denne satt sammen av et lyst og et mørkt ord. Akkurat som «Honningfellen», «Mørkemannen» eller «Drømmefangeren». Denne boka handler ikke om en søt død for å si det sånn.

Les utdrag fra «Sukkerdøden» her.

I et drøyt år har Unni Lindell fordypet seg i den 137 kilo tunge Kari Helene Bieler i «Sukkerdøden», som er blitt til den åttende boka i serien om Cato Isaksen.

Psykologisk lektyre Politietterforsker Marian Dahle tar innpå Cato Isaksen, og Lindell mener at det denne gang er to hovedpersoner i boka. Kari Helene Bieler og Marian Dahle.

Den sterkt overvektige Kari Helene Bieler har siden hun var åtte år, prøvd å spise seg vekk fra traumatisk minner som har plaget henne like lenge. Hun har utviklet en overlevelsesstrategi, eller dissosiasjon som det heter på fagspråket, og fortrengt det forferdelige som har hendt. Nå er hun 24 år.

- Plutselig husker hun alt, og det blir veldig farlig for en del personer rundt henne, forteller forfatteren som har fordypet seg i psykologisk lektyre underveis i jobbingen med boka. Nå er hun sliten og skal ha lang ferie.

Ble deprimert - Jeg tar livet av meg selv hver gang jeg skriver en bok. Jeg skriver meg helt til bunns. Siden jul har jeg ikke gjort annet enn å skrive, jeg har knapt vært i postkassen, sier Lindell.

Boka begynner med at Kari Helene plutselig får korte flashbacks fra barndommen og hendelsen som ubevisst har preget hele hennes dystre liv. Hun er på et bakeri og idét konditoren skal ta opp den siste kaken husker hun alt.

- Jeg går nesten inn i samme depresjon som hovedpersonen. Jeg liker ikke den følelsen, men den må til for å få til noe bra. Det er litt som å føde barn, du husker ikke hvor vondt det gjør før du er der igjen, sier Lindell om boka som hun har brukt mye lengre tid på enn hun pleier når hun skriver bok.

Jobber med oppfølger Hun har fått rådført seg med søsteren til Anne B. Ragde, Eva B. Ragde, som jobber i politiet og advokat Berit Reiss Andersen. Til og med Kripos-sjefen har vært på banen.

- Jeg slet litt mer den gangen her. Jeg har gjort masse research og brukt mye tid på det. For første gang beveger jeg meg opp på politisk nivå, og det har blitt noen ekstrarunder.

Dette er åttende gang etterforsker Cato Isaksen igjen må nøste opp noen blodige tråder sammen med Marian Dahle.

- Det er så «family» for meg å skrive om disse her. De er så levende for meg og jeg hører stemmene deres når jeg skriver. Jeg lever dem bare videre. Forholdet mellom dem utvides veldig i denne boka.

- Hvor mange flere bøker med Cato Isaksen har du?

- Oppfølgeren er halvveis klar, men den kommer i hvert fall ikke før om to år.