Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tar Matlary ansvar?

LØRDAG 2. OKTOBER

sier Janne Haaland Matlary i Dagbladet: «Det er visst en overraskelse å oppdage at synet på f.eks. kondomer hos katolikker er like gjennomhullet som Lopez, latex.» Med dette understreker hun at katolikker har ulike syn på blant annet kondomer. Det har hun helt rett i.

Likevel undergraver hun det faktum at den katolske kirke er svært hierarkisk og at fattige mennesker, og da spesielt kvinner, hver dag lider under konsekvensene av det mannsveldet i Vatikanet beslutter. Vi vet at i så vel Afrika som Asia og Latin-Amerika er Vatikanets ord regnet som lov.

Matlary bruker samtidig tid og krefter på å understreke hvor sentral hun er i Vatikanet gjennom sin deltakelese i to pavelige råd. Vel, Matlary, her har du en anledning til å utnytte din mektige posisjon: Hver dag dør tusener av kvinner av hiv/aids. I følge FN er unge kvinner spesielt utsatte, 64% av unge smittet av hiv/aids er jenter mellom 15-24 år. Kvinner smittes lettere av hiv-viruset av menn, grunnet fysiske forskjeller i kjønnsorganer, faktisk regner man med at det er 2,5 ganger større sjanse for å bli smittet hvis du er ung kvinne enn ung mann.

Samtidig meldes det i rapporten «Women and HIV/AIDS: Confronting the crisis» fra UNIFEM/UNFPA/UNAIDS, at mellom 60 og 80 % av hivpositive kvinner i Afrika sør for Sahara oppgir å ha hatt kun én seksualpartner.

LIKEVEL FORTSETTER

Vatikanet å peke på avholdenhet og troskap som eneste tillatte virkemiddel. En dyster melding for undertrykte kvinner som slett ikke har et valg om være avholdene og som lider av at deres menn er alt annet enn trofaste.

Her sitter Vatikanets menn med makt til å besegle disse kvinnenes dødsom. Tør du bruke din makt for å hjelpe dine medsøstre, Matlary?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media