Tar med biblioteket på stranda

Vil nå ikke-brukerne i Stavanger.

(Dagbladet.no): Stavanger bibliotek tar i bruk utradisjonelle metoder for å nå leserne i sommer.

Prosjektet har fått navnet «Jakten på ikke-brukeren», og går ut på at biblioteket oppsøker folk der de befinner seg - enten det er på stranda, på kjøpesenteret, på fergekaia eller på festival.


- Prosjektet «Jakten på ikke-brukeren» startet for to år siden. Jeg gjorde en undersøkelse blant de som ikke bruker biblioteket, der det kom fram at de fleste gjerne skulle gjort det mer - de trenger bare å minnes på at vi finnes. Sommeren er jo ikke en tid for å sitte inne på et bibliotek, selv om mange gjør det også, så derfor drar vi ut for å møte folk der de er, sier prosjektleder Roar Houen til Dagbladet.no.

I en spesialdekorert Opel Olympia fra 1957, vil bibliotekets ansatte kjøre rundt med et bredt og variert utvalg bøker for alle aldersgrupper.


- Bilen er så flott og oppsiktsvekkende at den vil huskes. I tillegg har vi fått laget frisbeer og drikkeflasker med logoen på, og t-skjorter til de ansatte. Slik blir vi synlige, forteller Houen.

Det eneste badenymfene må huske å pakke ned i strandbagen for å benytte seg av tilbudet, er lånekort eller legitimasjon. Er man ikke registrert i bibliotekets datasystem fra før av, kan nemlig det gjøres fra en medbrakt datamaskin ved bilen.

Houen har også alternativet klart dersom været skulle bli dårlig:

- Regner det, som det jo hender at det gjør her i Stavanger, så kjører vi på kjøpesenteret. Der er vi hjertelig velkomne.

TUT-TUT! Prosjektleder Roar Houen i bilen som skal fungere som mobilt bibliotek i Stavanger i sommer. Turen går til stranda når været er pent og til kjøpesenteret når det regner. Foto: JØRGEN FURUHOLT
TUT-TUT! Prosjektleder Roar Houen i bilen som skal fungere som mobilt bibliotek i Stavanger i sommer. Turen går til stranda når været er pent og til kjøpesenteret når det regner. Foto: JØRGEN FURUHOLT Vis mer


Første tur ut blir i morgen, torsdag. Turene vil deretter gå hver tirsdag, torsdag og fredag fram til skolestart.

Tar med biblioteket på stranda
BIBLIOTEKBILEN: I sin spesialdekorerte Opel Olympia 57, kjører ansatte ved Stavanger bibliotek dit folk oppholder seg om sommeren.