FAR TIL FIRE: Karl Ove Knausgård ble nylig far til sitt fjerde barn, og fødselen beskriver han i ei ny bok. Snart er det grunnlovsfest, også der han bor i Sverige. - Jahn Teigen inviterer til 17. mai fest - hvert år, sier den kjente forfatteren. Foto: Anders Grønneberg
FAR TIL FIRE: Karl Ove Knausgård ble nylig far til sitt fjerde barn, og fødselen beskriver han i ei ny bok. Snart er det grunnlovsfest, også der han bor i Sverige. - Jahn Teigen inviterer til 17. mai fest - hvert år, sier den kjente forfatteren. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Tar med familien og feirer 17. mai med Jahn Teigen

Karl Ove Knausgård om nyfødt datter, ny bok og 17. mai.

For tre måneder siden ble den kjente forfatteren far for fjerde gang.

To uker etter fødselen skrev han ned sine tanker, følelser og opplevelser om fødselen.

- En ubeskrivelig glede Det er en del av essayet «Ansiktets bakside», som er med i boka «Nakker», med bilder av fotograf og vennen Thomas Wågström. Boka blir utgitt på forlaget Pelikanen, som Knausgård er medeier i.

- Det å bli far igjen oppleves ekstremt meningsfullt. Det er en ubeskrivelig glede, sier Knausgård - som også er far til tre andre på ti, åtte og seks år.

I går presenterte Knausgård og Wågström boka i samtale med Tom Egil Hverven på Blå i Oslo. Knausgård leste essayet mens svart/hvitt-bildene ble vis på lerret og bandet Iampsyencefiction serverte lydkulisser.

I en «ventefase» Dagbladet møtte Knausgård før presentasjonen. Han forteller at han på forsommeren skal til England og USA for å presentere «Min kamp 3», mens han litterært befinner seg i en «ventefase».

- Jeg skriver kontinuerlig - essay, men er i en «ventefase».

- Jeg blir utilfreds av ikke å skrive. Man har et visst antall bøker i seg. Mitt neste bokprosjekt blir i hvert fall ikke om meg selv, sier han.

GODE NABOER: Jahn Teigen er nabo til Karl Ove Knausgård i ved Ystad i Sverige. 17. mai feirer de sammen. Foto: Anders Grønneberg
GODE NABOER: Jahn Teigen er nabo til Karl Ove Knausgård i ved Ystad i Sverige. 17. mai feirer de sammen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Han er på kort norgesvisitt, før han skal hjem til huset i Ystad - med Jahn Teigen som en av de nærmeste naboene.

Naboen til Jahn Teigen - Ja, jeg treffer Jahn Teigen ganske ofte. Vi møtes i butikken, eller på posten eller på kafé. Det er hyggelig, sier Knausgård.

Siden han og familien har gjort «svensker av seg», skal de selvsagt feire 17. mai og grunnlovsjubileet i Sverige.

- 17. mai arrangerer Jahn Teigen norsk fest. Det gjør han vært år. Han leier en restaurant og inviterer mange mennesker. Vi skal dit, sier Knausgård.

Halshogging og henrettelser På presentasjonen av fotoboka «Nakker» fortalte Knausgård om det å skrive generelt og om nakker spesielt - eller ansiktets bakside, som han velger å kalle denne sårbare og uskyldige kroppsdelen.

- Mine første assosiasjoner til nakken er halshogging og henrettelser. Hvorfor? jeg forsøker å finne det ut, utfordre dette, i essayet, sier han.

Han forteller også at bilder, i motsetning til ord, ikke går omveier. Derfor er vennens nakkefotografier så sterke og interessante.

- Mitt liv er full av branner - Jeg føler at hele mitt liv er full av branner som jeg forsøker å slokke - skrivingen er en trøst, noe helende, sier Knausgård.

Knausgård og Wågström traff hverandre for 12 år siden. Det har allerede resultert i fotoboka «Alt som er i himmelen», som er bilder av skyer.

NY BOK: Karl Ove Knausgård gir denne uke ut boka «Nakker», med bilder av fotograf og vennen Thomas Wågström. Foto: Anders Grønneberg
NY BOK: Karl Ove Knausgård gir denne uke ut boka «Nakker», med bilder av fotograf og vennen Thomas Wågström. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Vi skal gi ut ei bok til. Der skal perspektivet være ovenfra. Jeg bor i 13. etasje i Stockholm, og fotograferer ned på det jeg ser, sier Wågström.

ANSIKTETS BAKSIDE: Karl Ove Knausgård leser essayet «Ansiktets bakside» foran et smekkfullt publikum på arrangementet «Litteratur på Blå» tirsdag kveld. Foto: Anders Grønneberg
ANSIKTETS BAKSIDE: Karl Ove Knausgård leser essayet «Ansiktets bakside» foran et smekkfullt publikum på arrangementet «Litteratur på Blå» tirsdag kveld. Foto: Anders Grønneberg Vis mer