Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tar med Ibsens kvinner til Iran

- Signalene er splittet.

- KJEMPEINTERESSANT:  Det blir et møte med en utrolig kulturinteressert befolkning, og et publikum som kan masse om Ibsen. Det blir kjempeinteressant, forteller skuespiller Juni Dahr til Dagbladet.
- KJEMPEINTERESSANT: Det blir et møte med en utrolig kulturinteressert befolkning, og et publikum som kan masse om Ibsen. Det blir kjempeinteressant, forteller skuespiller Juni Dahr til Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Iran er et gammelt kulturland. Det er jo gamle Persia, med sin rike kultur, sier Juni Dahr.

Hun har turnert i inn- og utland med sin forestilling «Ibsens kvinner», der hun tar for seg flere av den norske dikterens mest ikoniske skikkelser.

Og på søndag tar hun med seg Hedda, Nora, Ellida, og mange andre av Ibsens kvinner til teaterfestivalen Fadjr i Iran.

- Jeg sa ja med en gang. Jeg har vært invitert en gang tidligere, men da var det vanskeligere. Det var et annet politisk klima. Det virker som det er mer åpenhet der nå, sier Dahr.

Workshop I tillegg til å spille forestillingen to ganger, skal Dahr lede en workshop for kvinnelige scenekunstnere.

- Det blir kjempeinteressant å få direkte kontakt med teaterfolk og høre hva Ibsen betyr for dem, sier Dahr, og legger til:

- Jeg kan veldig lite om Iransk kultur. Dette blir et møte med mennesker og et samfunn jeg, og mange andre i Norge, nok har mange fordommer mot.

Iran er et land som ofte blir kritisert for manglende ytrings- og kunstnerfrihet. Dahr sier hun er spent på møtet med kulturen der nede, men sier hun reiser med et åpent sinn.

- Det blir en ny erfaring, og det kan bli mer annerledes enn jeg er klar over. Ta for eksempel kleskode for kvinner. Hva vil det bety for meg som vestlig? spør Dahr retorisk.

Ibsens kvinnelandskap Dahr skapte stykket i USA, og framfører det på engelsk. Med seg har hun også lysdesigner og musikere.

- Jeg har sendt manus og en video, slik at de kan lage undertekster, på samme måte som vi gjør når det er gjestespill her.

Hun forteller at stykket er en presentasjon og en skuespillers vandring gjennom Ibsens kvinnelandskap.

JUNI DAHR: Ser fram til møtet med iransk kultur. Foto: Henning Lillegård
JUNI DAHR: Ser fram til møtet med iransk kultur. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Ibsen er full av spørsmål og konflikter. Om du stiller kvinnene ved siden av hverandre er det frihet som er hovedtema. Friheten til å selv velge under ansvar. Disse kvinnene står i et livsvalg, og tar voldsomme avgjørelser. Hedda tar sitt eget liv. Så det er store, eksistensielle problemer Ibsen tar opp i stykkene sine, sier Dahr.

Kunstnerfrihet Selv om Ibsens kvinner nå er invitert til, og skal spilles i Iran, har landet i mange år høstet kritikk for sin behandling av kunstnere.

Den norske grenen av ytringsfrihetsorganisasjonen P.E.N. håper snart å kunne sende en delegasjon til landet for å se på situasjonen for kunstnere og skribenter der. Styreleder, William Nygaard, sier til Dagbladet at Iran utad ser ut til å mykne opp for kunstnere. 

- Signalene er splittet. En ting er den storpolitiske tonen. Den indikerer en mer avslappet holdning generelt og forhåpentligvis ovenfor kunstnere. I dybden ser det derimot ut til at lite er endret. Lite tyder på at respekten for menneskerettigheter - ikke minst ytringsfrihet generelt og kvinners rettigheter spesielt er bedret.  Visse signaler er positive, men fortsatt foregår alvorlig overgrep mot regimekritikere og i beste fall - alt tar tid, sier Nygaard.

Mahmood Amiry-Moghadam, leder for organisasjonen Iran Human Rights Norge, sier til Dagbladet at selv om regimet har gitt positive signaler om kunstnerfrihet i landet de siste månedene, er det viktig å huske på at det fortsatt sitter regimekritiske filmskapere, musikere og andre kunstnere i fengsel, og at andre kunstnere jevnlig blir trakkasert.

- Det er mye som er en selvfølge i Norge, men som mangler i Iran, selv om Iran har en historie der kunst og kultur har en stor og viktig plass i samfunnet, sier han.

Han legger til at han er overbevist om at «Ibsens kvinner» kommer til å bli godt motatt blant de teaterinteresserte i hovedstaden.

OPPMYKING: Styreleder i P.E.N, William Nygaard, mener at Iran ser ut til å mykne opp for kunstnere.  Foto: Jacques Hvistendahl
OPPMYKING: Styreleder i P.E.N, William Nygaard, mener at Iran ser ut til å mykne opp for kunstnere. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hele Norges coronakart