Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tar med jobben hjem

I over 30 år har pressefotografene Tom Martinsen (59) og Rolf M. Aagaard (57) møtt all verdens kjendiser, kunstnere og krigere. Nå vil de helst vise fram noen gresstrå og snø.

På veggene i Lillehammer Kunstmuseum henger de fra i morgen sine beste pressebilder. Det viktigste for dem er likevel å vise fram de fotografiske øyeblikkene tatt etter jobb, motiver de har brukt langsom tid på.

Snø og gress

- Det vi har felles, er den store gleden av å ta bilder. Vi må fotografere også når arbeidsdagen er over, sier Rolf M. Aagaard, Aftenpostens prisbelønte veteran. Han har fordypet seg i snø på Hardangervidda. Dagbladets Tom Martinsen vil helst være opptint.

- Det er helt nødvendig å få ligge i ro lenge. Det er deilig å få gjort noe annet enn pressefoto, sier Martinsen og tar oss med ned til dammer, siv og gress.

Det er imidlertid på jobb Rolf og Tom har støtt på hverandre de siste tiåra. Og det er derfra vi har sett resultatet. Spørsmålet er ikke hvor de har vært, men hvor de ikke har vært for avisa.

- I Tibet har ingen av oss vært. Mytene om at pressefotografene har verdens mest spennende yrke er helt riktige, sier Martinsen før Aagaard priser det enda høyere:

- Fotograferingen har gjort det mulig å gjøre alt det jeg hadde lyst til i livet.

Langsommere før

På veggene henger utdrag av to lange liv på reise og møter med folk: Læstadianere i Troms, revolusjonære i Iran, kjerringa på Kjerringøy, sultende etiopiere og velfødde forfattere. Ari Behn er en av dem.

- Jeg inviterte han og dama, men de kunne ikke komme, forteller Martinsen.

Han mimrer med Aagaard om tida før kostnadskontroller og effektivisering.

- Vi fikk lov til å bruke lang tid og mye penger. Nå må fotografene kjappe seg fra sted til sted, mener Aagaard.

Nå får de heldigvis lov til å leke seg på museet. Historiene om Beirut i 1976 (Fy faen, dit vil jeg ikke tilbake) og Cannes (med det legendariske nattdyret Arne Hestenes) avløser hverandre - før direktør Svein Olav Hoff bryter inn med det faglige:

- Martinsen og Aagaard er det nærmeste vi kommer fotobyrået Magnum på norsk. Disse gutta har vært med på å prege hvordan vi ser på verden gjennom en rekke reportasjer fra begivenheter nasjonalt og internasjonalt. Nå prøver vi å bryte ned grensen mellom det de har gjort på jobb og i fritida.

Selv om de to veteranene begynte med papir og mørkerom, er også Martinsen og Aagaard blitt digitale. Om den tekniske revolusjonen har hatt betydning?

- Ingenting! Absolutt ingenting! brøler Martinsen. Mer om Tom Martinsens bilder i Magasinet.

LANGT FOTOLIV: - Det er fantastisk å nå mange folk gjennom bilder på trykk i avisa, og det er takknemlig å få noen av dem opp på en vegg, mener pressefotografene Tom Martinsen (t.v.) og Rolf M. Aagaard, som fra i morgen stiller ut på Lillehammer Kunstmuseum.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling