Tar med seg damene til fjells

Arne Næss lå i sovepose sammen med Diana Ross på høyfjellet. Olaf Bull skrev diktet Metope til sin Suzanne. Kong Harald nappet Sonja i skjerfet. Les hvordan de mest kjente norske kjærlighetparene fikk hverandre.

Les hvordan de traff hverandre:

- Det mest påfallende er at alle reiser til fjells når de skal bekjenne følelsene sine. Selv om de gjerne tilbringer mesteparten av tiden på Theatercafeen med et glass portvin, sier Marte Mona(37).Journalisten har skrevet boka 'Evig din' Norske kjærleikspar'. Her forteller hun historien til 11 par - om hvordan de fant hverandre, hvordan de fikk hverandre og hvordan eventyret endte. Gjennom boka møter vi kjente bohmener, forfattere, skuespillere og eventyrere.

Næss vanskeligst

- Det er mye lidelse i disse fortellingene...?- Kunstnere er ikke enkle personer å leve med. Jeg tror nok likevel at polfareren Fridtjof Nansen og fjellklatreren Arne Næss står i en særstilling, sier Mona.- Hvordan det?- De er fraværende. De har et evig driv i seg etter å nå nye høyder. Jeg vil kalle dem egoister, fordi denne driften blir større enn kjærligheten selv. Selv om den erotiske driften kan være sterk nok, sier Mona. Omfattende ekspedisjoner og lang tids fravær gir ikke grobunn for den enkleste samhørigheten.Marte Mona har gått gjennom en mengde kjærlighetshistorier, før hun til slutt landet på de som beveget henne mest. Felles for de 11 utvalgte parene er at de har dramatikk - enten på det indre eller det ytre plan.- Noen vil hevde at all ekte kjærlighet er dramatisk. Du kan vel ikke innsnevre dette til å gjelde kjente personer?- Nei. Kjærligheten er en urkraft som kan romme mye lidelse og faenskap. Men jeg ville nok ikke valgt meg en polfarer eller en fjellklatrer. Av og til koster kjærigheten mer enn den smaker, sier Mona. Hun er selv lykkelig gift - med en forfatter.- Hva er det mest fascinerende paret?- Når jeg skrev historiene var den jeg jobbet med til enhver tid den mest spennende. I ettertid er det nok historien om Karen-Christine Friele og Wenche Lowzow som er mest spesiell. Den historien er like aktuell i dag.

FILMET SAMMEN: Liv Ulmann og Ingmar Bergmann innledet kjærlighetsforholdet under en filminnspilling.
TIL FJELLS: Arne Næss tok med seg Diana Ross til fjells.