Tar ned kunstverket på Y-blokka

Kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» av Pablo Picasso og Carl Nesjar er nå løsnet fra resten av Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo og er klare for flytting.

SE TV: Det avsluttende arbeidet med å ta ned de to betongelementene med Picasso-kunst fra Y-blokken starter. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mannskapet som skal fjerne kunsten, rigget seg til mandag formiddag med kraftige maskiner og et eget spesialkjøretøy for å frakte vekk den tunge betongveggen.

Statsbygg har bygget stålkonstruksjoner rundt begge kunstverkene for å gjøre det mulig å flytte på dem. Med dem veier «Fiskerne», som er del av fasaden på bygget og vender ut mot gata, 250 tonn. «Måken», som er sandblåst inn i veggen i foajeen, veier «bare» 60 tonn.

Kunstverkene skal nå jekkes ned på en farkost og rulles ut av byggeplassen. De skal oppbevares i nærheten for deretter bli integrert i det nye regjeringskvartalet.

– De skal stå ved Akersgata. Vi kommer ikke til å flytte dem veldig langt, opplyste Aschim til NTB i helgen.

Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, opplyser til Dagbladet at «Måken» flyttes ut av Y-blokka tirsdag, mens «Fiskerne» skal flyttes til sin nye plass på torsdag.

Vedtaket om riving har vakt sterke reaksjoner på flere hold, men er gjennom seks år blitt opprettholdt til tross for klagebehandling og rettslig prøving av gyldigheten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer