Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tar nettkulturen på pulsen

Er «Reply All» nettets beste podcast om nettet?

EVANGELISMEFRI SONE: Alex Goldman og PJ Vogt lager teknologipodcasten «Reply All», og demonstrer at det er mulig å lage underholdende journalistikk om nettet uten å henfalle til verken innforstått nerding eller ukritisk sosiale medier-evangelisme. Foto: WNYC/Skjermdump fra YouTube
EVANGELISMEFRI SONE: Alex Goldman og PJ Vogt lager teknologipodcasten «Reply All», og demonstrer at det er mulig å lage underholdende journalistikk om nettet uten å henfalle til verken innforstått nerding eller ukritisk sosiale medier-evangelisme. Foto: WNYC/Skjermdump fra YouTube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den beste teknologijournalistikken handler om mennesker, ikke om teknologi. For noen uker siden skrev jeg om oppblomstringen av podcastnettverk i USA, og nevnte blant andre Alex Blumbergs og Matthew Liebers Gimlet Media, som ved siden av Blumbergs egen  «Startup», en metapodcast om å starte en podcast, også publiserer teknologipodcasten «Reply All».

Den fortjener litt mer omtale. «Reply All» er, som programskaperne PJ Vogt og Alex Goldman selv uttrykker det, et program om hvordan mennesker former internett, og hvordan internett former menneskene.

Vogt og Goldman sto tidligere bak teknologipodcasten «TLDR» hos radiostasjonen WNYC, som ellers er mest kjent for Rett på nett-favoritten «Radiolab». «TLDR» hadde en liten, men lojal lytterskare. Blumberg så potensialet og hentet dem over til Gimlet, som dermed doblet antallet programmer fra ett til to, slik de sammen forteller om i en episode av «Startup».

I motsetning til en rekke andre teknologipodcaster er «Reply All» verken krampaktig coolt nerdesnakk for innvidde, eller lallende begeistret og ukritisk misjonering for nye sosiale medieplattformer og dingser vi ikke trenger.

I stedet er det god radioprat om nett og nettkultur, laget med innsikt, nysgjerrighet, smartness og humor. Vogt og Goldman har åpenbart gått en god skole i innflytelsessfæren til «Radiolab»-gutta Jad Abumrad og Robert Krulwich hos WNYC, skjønt man får ikke dramaturgisk festfyrverkeri og avanserte lydcollager, som i «Radiolab». Det går snarere i lun kunnskapsformidling  som kan minne om den til Josh Clark og Chuck Bryant i  «Stuff You Should Know»

Tematisk spenner det vidt, fra å diskutere hvorfor forfatteren Joyce Carol Oates ble et slags Twitter-troll, via historien om et selskap som hjelper folk med å ghostwrite følelsesmessig vanskelige eposter, nettdatingens fallgruber, netthets og «shaming», den franske internett-forløperen Minitel, rompa til Kim K, domensalg og den lokasjonsbaserte kommunikasjonsappen Yik Yak, til historien om Marnie the Dog, en av nettets mest populære hunder.

I sum: Et slags tidsbilde av nettet og oss som befolker det. Det finnes absolutt dårligere måter å tilbringe en liten halvtime i uka.

Reply All hører du på podcastens webside, på Soundcloud eller i iTunes.

PS: Man føler seg ikke direkte ensom om man skriver om podcast for tida. Mens jeg skrev denne artikkelen, la Ståle Grut, tidligere NRKbeta-medarbeider, nå rådgiver i Stiftelsen Tinius, ut sine lesverdige anbefalinger av podcaster om journalistikk, medier og teknologi. Grut liker også «Reply All», samt flere andre Rett på nett-favoritter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!