«Verdens verste menneske»:

Tar Norge med storm

Filmen «Verdens verste menneske» hylles av anmelderne, og har muligheten til å bli årets mest sette norske kinofilm.

KRITIKERROST: Dette er traileren til Joachim Triers nye film «Verdens verste menneske». Filmen har fått internasjonal oppmerksomhet og flere høye terningkast. Video: SF STUDIOS Norge. Vis mer
Publisert

«Verdens verste menneske» har fått mye skryt siden den hadde premiere på filmfestivalen i Cannes.

Fredag hadde dramakomedien norsk kinopremiere, og et samlet norsk anmelderkorps har gitt filmen gode anmeldelser. Samtlige anmeldere triller enten femmer eller sekser på terningen.

Hovedrollene i Joachim Triers nye dramakomedie om kjærligheten i vår tid spilles av Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum. Handlingen er lagt til Oslo, og følger opp handlingen fra Triers tidligere filmer «Reprise» og «Oslo 31. august».

- Imponerer stort

Dagsavisen, Klassekampen, God Morgen Norge og Filmpolitiet gir filmen terningkast seks.

- Den inneholder noen av de morsomste, ærligste og såreste samtalene om sex, samliv og livsløp du har sett på film, med rått, ekte og sannferdig spill av det ypperlige trekløveret Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum, skriver Birger Vestmo, anmelder i Filmpolitiet.

Dagbladets anmelder, Marie Kleve, lot seg imponere over filmen, og trillet terningkast fem. Hun berømmer også hovedrolleinnehaver Renate Reinsve.

- Hun imponerer stort, skriver Kleve.

VG, Aftenposten, Adresseavisen og Bergens Tidende triller også terningkast fem. VGs anmelder, Morten Ståle Nilsen, trekker også fram Reinsve sine skuespillerprestasjoner.

- Hun er kry og knust, naiv og moden, påståelig og føyelig, selvsikker og selvbebreidende. Hun er oppglødd og hun kjeder seg, er lykkelig og misunnelig. Hun er, kort sagt, slik folk er. Hver innsikt og erfaring hun gjør seg, blir registrert i ansiktet hennes, og deretter av oss, skriver Ståle Nilsen.

«Verdens verste menneske» ble nominert til Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes tidligere i år. Renate Reinsve fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller under festivalen, og har fått mye skryt for rollen.

Under takketalen var hun tydelig beveget.

- Tusen takk. Tusen til juryen. Jeg beundrer dere så mye. Denne prisen tilhører så mange. Filmen var et samarbeid. Vi var alle dypt investert. Alle la sjelen sin i prosjektet, det var så morsomt og enkelt, sa Reinsve under takketalen.

HISTORISK: I juli ble skuespiller Renate Reinsve historisk under filmfestivalen i Cannes. Dagbladets filmanmelder Inger Merete Hobbelstad mener dette er viktig for norsk film. VIDEO: Canal + Vis mer

Nesten på topp

Fredag hadde filmen premiere, og etter helgen har filmen fått totalt 32 000 besøkende på kino, melder Kulturmeglerne i en pressemelding.

For å sammenlikne kinobesøket i Norge med Frankrike der filmen først hadde premiere, har den der blitt sett av over 53 000 publikummere. Det anslås at filmen vil få over 300 000 kinobesøk i Frankrike.

Til tross for gode besøkstall er det et stykke opp til førsteplassen som tilhører James Bond-filmen «No time to die». Totalt har den nye James Bond-filmen blitt sett av nesten 488 000 totalt, mens «Verdens verste menneske» tar en foreløpig 2. plass.

- Så stolt

Siden braksuksessen i Cannes har også kritikerne vært enige om kvaliteten på filmen, med et spesielt fokus på Reinsves skuespillerprestasjon. Sammen med The New York Times har USA Today skrevet at hun sannsynlig også er en Oscar-kandidat.

Hylles internasjonalt

Basert på anmeldelser som har kommet inn på Rotten Tomatoes, som samler anmeldelser av filmer, gjør «Verdens verste menneske» det også godt blant internasjonale anmeldere.

Rangeringen av filmen er på topp med 100 % blant 38 anmeldelser, noen som ytterst få filmer har. Det må likevel påpekes at sammenliknet med flere andre filmer har «Verdens verste menneske» fått relativt få anmeldelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer