Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV-anmeldelse: «Kongen av Gulset»

Tar opp arven etter «Lille Lørdag»

Jonis Josef er vår nye kong Halal.

BRA SAKER: Standupkomiker Jonis Josef er fortellerstemmen og er med på manussiden i «Kongen av Gulset». Dette blir det bra humor av, mener vår anmelder. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV: «Kongen av Gulset» tar på en spenstig og moderne måte opp arven etter «Lille Lørdag», og dette gjøres nesten uten riper i lakken selv om denne anmelder er minst 51600 nautiske mil unna målgruppa.

Vi ser en serie med nye ansikter og nye stemmer som utfører jobben kvikt, ironisk, tidvis uslemt, patent, passe utfordrende og lettere provoserende. Proft så det holder.

Med kløkt

Manus og skuespillerne er sydd sammen og valgt ut med kløkt, sting, kødden humor og mye kjærlighet. Ja, det er også fart og snert i fineste standup-tradisjon. «Kongen av Gulset» er faktisk tanken bedre enn det beste fra «Svart Humor».

»Kongen av Gulset»

5 1 6

Humordrama

Torsdag 21.februar
Beskrivelse:

Humorserie

Kanal:

NRK1 kl. 20.55 og på NRK TV

«Lille Lørdags arvtakere, på en måte.»
Se alle anmeldelser

Det er også på høy tid at noen helt andre komikere enn de innenfor Ring Vennekrets NRK Marienlyst slipper til med humordrama som dette.

Serien kunne her og der ha vært hvassere og politisk, men pytt. Dette er kanskje et spørsmål om alder, men litt ekstra klipp og regihjelp hadde neppe skadet.

Sting

Episodene er nokså varierte, og selv om ikke alle lodder like djupt så gir de oss mye latter. Kvikke onelinere, smittende humør der det hagler med referanser fra våre vedtatte fordommer og fra populærkulturen. Et slags norsk high school-drama ispedd feelgoodsituasjonskomikkaction og unnskyldninger, vanvittige overdrivelser og snev av sannhet selvsagt.

Hvor er Gulset? Det er visstnok for Skien det som Holmlia er for Oslo. Mat for en ordentlig humordebatt på Dagsnytt 18 og inn på talkshow. Lindmo, pardon my French.

STÅR BAK: Komiker Jonis Josef, her på juleball i en scene fra serien. Foto: Torstein Østberg / Spark AS / NRK
STÅR BAK: Komiker Jonis Josef, her på juleball i en scene fra serien. Foto: Torstein Østberg / Spark AS / NRK Vis mer

Alle honnør også til standupkomiker Jonis Josef. Han er den friske fortellerstemmen som gøyalt, ærlig og sjarmerende binder dette sammen. Han er også den som sammen med et par andre står for et gjennomført bra manus. Jonis vokste opp i bydelen Gulset hvor handlingen er lagt til, med tenåringer med de vanlige drømmene. De som kan være store som blokker og som ofte raser sammen.

Vi snakker om å bli sett, hørt, likt og være den tøffeste. Ikke lett. Det blir litt kaos av slikt, men humor kan som kjent være en av de beste egenskapene som kan brukes når det seriøse og velmenende, rundt integrering, fremmedgjøring, redsel og stigmatisering, går oss betonghusvegger forbi.

Både hos innfødte og inngifte og innsatte og innbilske.

GJENGEN FRA GULSET: Abdi Karim Mohamed Sheikh (Jonis), Ahmed Moter (Mosti), Elsa Maria Pedro Flaen (Hibo), Mahdi Al-Ali (Mo) og Even Fjelle (Christian). Foto: Torstein Østberg / Spark AS / NRK
GJENGEN FRA GULSET: Abdi Karim Mohamed Sheikh (Jonis), Ahmed Moter (Mosti), Elsa Maria Pedro Flaen (Hibo), Mahdi Al-Ali (Mo) og Even Fjelle (Christian). Foto: Torstein Østberg / Spark AS / NRK Vis mer

Svenneprøven

Humor er riktignok et meget vanskelig fag, men Jonis fra Gulset har bestått svenneprøven, vår nye Kong Halal av Norge. I tillegg er det flust med unge skuespillere som er spennende bekjentskaper.

Unge talenter som Jibril Josef (Charky), Elsa Maria Pedro Flaen (Hibo), Mahdi Al-Ali (Mo), Ahmed Moter (Mosti) og ikke minst hos Abdi Karim Mohamed Sheikh (Jonis som ung). Jonis og gjengen hans blir garantert et morsomt følge der vi også får satt rammeverket om hvordan Jonis vokste opp.

RAPPER BEATS: Abdi Karim Mohamed Sheikh som unge Jonis. Foto: Torstein Østberg / Spark AS / NRK
RAPPER BEATS: Abdi Karim Mohamed Sheikh som unge Jonis. Foto: Torstein Østberg / Spark AS / NRK Vis mer

Sikker vinner

Dette med kjappe og velplasserte tilbakeblikk, blant annet med somalisk selvironi der faren gang på gang vil lære guttungen til å bli en leder, en sikker vinner. Dette ved hjelp av komiske og uforståelige dyre- og jungelmetaforer.

Moren vil at sønnen skal bli lege, men guttungen er klar: Han skal bli gangster.

Kongen fra en bydel i Skien løser få problemer i samfunnet, men det hjelper å le litt sammen. Naivt? Ja, for pokker.

Vi nevnte «Lille Lørdag», og dette med god grunn, blant annet fordi ringen er litt sluttet ved at skiensgutten Bård Tufte Johansen spiller en bekymret rektor på U-skolen som er redd for å framstå som rasistisk med alle de vanskelige navnene på Gulset-elevene. Han er akkurat som denne anmelder. Og, du? Se og le.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!