Tar opp kampen mot CNN

Russisk nyhetskanal går globalt på engelsk.

(Dagbladet.no): Russia Today er navnet på en ny internasjonal engelskspråklig nyhetskanal. Programmene skal sendes fra Russland, med russiske nyhetsreportere som ser på verden med russiske øyne.

Putins menn

Mange mektige russere innen politikk og næringsliv har sett seg lei på Vestens dekning av Russland.

Gründerne av Russia Today er Mikhail Lesin og Alexei Gromov, skriver Moscow Times. De to har tidligere fungert som medierådgiver for president Putin.

Kanalen skal distribueres over satellitt og kabel, akkurat slik originalen CNN blir. Man satser på å nå seere i Europa, Asia og USA. Kanalen går på lufta i september.

Tøft nyhetsmarked

Ted Turners kanal CNN så dagens lys for 20 år siden, men de siste årene har det dukket opp nye lignende kanaler. Britene produserer Sky News og BBC World. I USA har man Fox News, CNBC, Bloomberg News og ABC News. I Sverige sendes SVT24 og NRK planlegger en nyhetskanal på norsk.

Også i Midtøsten har 24-timers nyhetskanaler oppstått de siste årene. Mest kjent og først ute i den arabiskspråklige delen av verden var Al-Jazeera, som har hovedkontor i Qatar. Siden har Al-Arabiya, Al-Manar, Al-Ikhbariya og Al-Hurra sett dagens lys.

PUTIN I ALLE KANALER: Drivkreftene bak den nye kanalen har sterke bånd til president Vladimir Putin. Foto: AP/SCANPIX
PUTIN I ALLE KANALER: Drivkreftene bak den nye kanalen har sterke bånd til president Vladimir Putin. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Sistnevnte er sponset av amerikanske myndigheter, for å skape et balansert nyhetsbilde i den arabiske fjernynsfloraen.

SJEFREDAKTØREN: Margarita Simonyan er i 20-årene, men har allerede fått oppdraget med å lede 200 journalister i den nye fjernsynskanalen.