Tar oss med under huden på en torturist

Ragnhild Kolden skriver sobert om en fiktiv Rinnan.

SOBER DEBUT: Ragnhild Kolden har klart det kunststykke å holde balansen mellom den sterke kjærligheten og de grufulle handlingene, uten å meske seg i noen av delene, skriver anmelderen. Foto: SAMLAGET
SOBER DEBUT: Ragnhild Kolden har klart det kunststykke å holde balansen mellom den sterke kjærligheten og de grufulle handlingene, uten å meske seg i noen av delene, skriver anmelderen. Foto: SAMLAGET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Norges mest forhatte krigsforbryter, Henry Oliver Rinnan. I ettertid sett som den personifiserte ondskap.

En liten, intelligent og hevngjerrig mann som var ansvarlig for mange hundretalls drepte og torturerte nordmenn.

Mannen som infiltrerte motstandsbevegelsen gjennom det som har blitt kalt «negativ etterretning», der intetanende nordmenn ble lurt til å tro at de arbeidet for motstandsbevegelsen mens de egentlig jobbet for tyskerne.  Rinnan er bakgrunnsfigur i Ragnhild Koldens debutroman «I krig og kjærleik». Den åpner på Misjonshotellet i Trondheim 1945. Der satt Rinnan og hans bande før de fikk dødsdommen. Der sitter også Holdens fiktive person, Bjørn Sigvaldsen, og venter på døden.

Torturerer og dreper Han har en bakgrunn, et rykte og en krigshistorie til forveksling lik Rinnans: Fattiggutt som ble hundset i barndommen, og tar hevn ved å gjøre seg stor under krigen. I likhet med Rinnan infiltrerer han motstandsbevegelsen, mens han egentlig jobber for den tyske etterretningen og Walter Gemmecke. I likhet med Rinnan torturerer og dreper han folk med kaldt blod. Men i motsetning til Rinnan, får vi lesere en viss sympati med ham. Bjørn hater alle, bortsett fra Lillian, kvinnen han elsker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer