Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tar oss tilbake til fortida

Hvis regjeringspartiene hadde tatt innover seg alle advarslene hadde de trukket forslagene.

 Arbeids- og sosialminister  Robert Eriksson (FrP) og regjeringspartiene merker presset fra en samlet norsk fagbevegelse. Foto: Endre Vellene
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP) og regjeringspartiene merker presset fra en samlet norsk fagbevegelse. Foto: Endre Vellene Vis mer
Meninger

Stortingsrepresentant Bente Stein Mathisen fra Høyre forsøker å tegne et bilde av fagbevegelsens motiver for politisk streik som ikke stemmer med virkeligheten. Vi registrerer at regjeringspartiene merker presset fra en samlet norsk fagbevegelse, og at retorikk og karakteristikker blir brukt for å tildekke fakta. Høyre-representanten liker heller ikke den felles kampanjen fra 1,5 millioner arbeidstakere i YS, Unio og LO, der konsekvensene av regjeringens forslag blir synliggjort. Politisk streik er ikke hverdagskost i Norge. Men onsdag 28. januar går den største politiske streiken i norsk historie av stabelen, for å forhindre at regjeringen tar arbeidsfolk tilbake til fortidas løsarbeidersamfunn.

Det mest dramatiske forslaget fra regjeringen er frislipp av midlertidige stillinger, men regjeringen foreslår også lengre arbeidsdager, mer pålagt overtid og søndagsarbeid. Kunnskapsnivået må være svært lavt når Mathisen etterlyser såkalt nordsjøturnus også på land. I Nordsjøen er man helseklarert med strenge krav, og de som arbeider der, går til oppredd seng og dekket bord. Vi har i 12 år samarbeidet med ulike regjeringer om hvordan man skal kunne inkludere alle i norsk arbeidsliv. Da er ikke nordsjøturnus på land svaret. Dagens arbeidsmiljølov er en svært fleksibel lov, og de aller fleste søknader om alternative turnuser og arbeidstidsordninger blir godkjent.

Det faller også Høyre tungt for brystet at vi slår fast at regjeringen ikke bare kan iverksette ting uten å snakke med partene i arbeidslivet. Men denne regjeringen bedriver en farlig og dårlig skjult undergraving av trepartssamarbeidet, selve grunnpilaren i den norske suksessmodellen. Trepartssamarbeidet har skapt et kompetent og omstillingsdyktig arbeidsliv i verdensklasse.

Hvis regjeringen hadde tatt innover seg alle advarslene fra et samlet arbeidsliv, forskningen og også regjeringens egne tilsynsorganer, hadde de trukket forslagene. Men ideologien skygger for virkeligheten. Derfor streiker 1,5 millioner medlemmer i en samlet norsk fagbevegelse 28. januar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media