Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Rådebank» på NRK

Tar rånerne på alvor

«Rådebank» tar oss inn i hjertet av Telemarks rånermiljø.

RÅNEMILJØ: NRKs nye dramaserie «Rådebank» er satt til rånemiljøet i Bø i Telemark. Video: NRK Vis mer

TV: I disse dager likner serier mer på nødvendige virkelighetsflukter enn tidssluk.

Da er det kanskje ikke et helt opplagt – midt i et overflommende universutvalg – å velge bort en dragerytter for å sitte på med en av Telemarks harrystemplede rånere.

«Rådebank»

4 1 6

Drama

Torsdag 19. mars
Beskrivelse:

TV-serie i åtte deler, fra rånemiljøet i Telemark. Alle episoder blir tilgjengelig i NRK TV fra 19. mars. Sendes på NRK1 fra 8. april.

Kanal:

NRK1 og NRK TV

«Tett på Utkant-Norges virkelighet.»
Se alle anmeldelser

Men NRKs «Rådebank» tar kjøreglede på sjeldent alvor, og klarer med det å bli en forfriskende hjertevarm dukkert i det som er for mange et ukjent og utskjelt utkantsmiljø.

Hardhudet

Stedet er Bø, satt på kartet av Sommarland og rånerparkeringen utenfor den notoriske Esso-stasjonen. Det er her vi møter bilmekanikeren Glenn-Tore (Odin Waage), bedre kjent under sine like motorentusiastiske initialer GT.

Benådet med flust av selvtillit og karisma troner han som lokalsamfunnets ubestridte kjekkas. Livet er for ham bekymringsløst friksjonsfritt, helt til han en dag blir dumpa.

Bruddet blir starten på GTs emosjonelle dobbeltliv – som noe overtydelig setter søkelyset på en hardhudet machokultur som helst skal bite alle følelser i seg.

TROVERDIG: Vår anmelder mener at samspillet mellom GT og bestevennen Sivert (Sjur Vatne Brean) er som tatt ut av virkeligheten. Foto: Fenomen / NRK
TROVERDIG: Vår anmelder mener at samspillet mellom GT og bestevennen Sivert (Sjur Vatne Brean) er som tatt ut av virkeligheten. Foto: Fenomen / NRK Vis mer

Og ja, det er mye bil i «Rådebank». Oppkjøringen på 18-årsdagen er livets gullbelagte terskel, om ikke manndomsprøven. Gutta – for å ikke glemme jentene – får virkelig kjørt fra seg, men det er heller få lekre racerbiler på denne rånestripa.

Der «Børning»-franchisen fulgte racerbilenes fartsmålere, zoomer «Rådebank» inn på menneskene bak rattet.

Ved hjelp av «Skam»-beslektede dokumentariske virkemidler, får vi innsyn i biler som symboliserer noe langt mer enn framkomstmidler: I like stor grad er de et terapeutisk rom som et trillende festlokale.

Trekantdrama

Når kompisene innledningsvis spør om GT har «parkert dama for kvelden» refereres det ikke til Volvo 240’en. Han klarer da så vidt å lire av seg at det er slutt med Ine (Mathilde Storm).

Hun – som til de andres innbitte miner – fronter en skamløs økologisk livsstil med sin symboltunge elsykkel og Fjellreven-sekk.

Forholdet er erklært dødt når hun velger å forlate Bøs rånermiljø for å gå sykepleie i Porsgrunn. Men GT har planer – som umiddelbart slår oss som fånyttige – om å vinne henne tilbake.

Manuset vil likevel ha det til at Ine er i Bø, for å skrive semesteroppgave. Det er en kjent sak at å ta en kjøretur med en annen kar er … ja, et utilgivelig svik.

Da faller det ikke i god jord at Ine har blitt både samarbeidspartner og eksosrype til ergerlige streite Anders (Fabian Sveegard Tapia). Det er duket for dramatikk, som gires opp ytterligere av at GT vikler seg taktisk inn i et sjalusifylt trekantdrama.

Knust hjerte

Det blir ikke bedre når GT kommer i politiets søkelys etter en uhellsvanger fartsleik, som ender på forsiden av lokalavisa. GT møter flere emosjonelle fartsdumper på veien, men avgjørelsene han tar i følelsenes vold vil koste ham dyrt.

Serien hviler støtt på Odin Waages gode rolletolkning som GT: En mann som styrer elegant unna alle inderlige samtaleemner med et avvæpnende skjevt smil.

«Rådebank» sin store styrke ligger i hvor nært den nærmer seg Utkant-Norges virkelighet. Her ligger det utvilsomt god research i bunn.

KAMERATSKAP: Gutta i «Rådebank». Fra venstre Robert (Kasper Dølplads Antonsen), Kim (Matthew Rico Henriksen Santos), Sivert (Sjur Vatne Brean) og GT (Odin Waage). Foto: Fenomen / NRK
KAMERATSKAP: Gutta i «Rådebank». Fra venstre Robert (Kasper Dølplads Antonsen), Kim (Matthew Rico Henriksen Santos), Sivert (Sjur Vatne Brean) og GT (Odin Waage). Foto: Fenomen / NRK Vis mer

Tonen mellom guttene – særlig samspillet mellom GT og bestevennen Sivert (Sjur Vatne Brean) – er som tatt ut av virkeligheten, men ofres for den tidkrevende jakten på uoppnåelige Ine.

Det ender i en tidvis distré romanse som blir motivasjonsløs i lengden.

For oss uinnvidde, er rådebank de symptomatisk tikkende bankelydene fra en ustabil motor. Dunk, dunk, dunk – som et hjerte. Rånerne i «Rådebank» viser seg å ha hjertet på rett plass, til tross for rølpemusikk, fartsbøter og «Fuck you I drive Volvo»-genser.

Hele Norges coronakart