Tar rotta på Rottem

Dagbladets litteraturkritiker Øystein Rottem får så øra flagrer etter sitt angrep på nominasjonene til Brageprisen og Nordisk Råds litteraturpris.

- Rottem må slutte å ta seg selv så jævla høytidelig. Hans hegemoni har vart altfor lenge. Jeg er drita lei av ham, sier Terje Thorsen.

Han er medlem av Brage-juryen og, som Rottem, litteraturkritiker i Dagbladet. De var heldigvis ikke på fredagens julebord. Thorsen mener Rottem uttaler seg på sviktende grunnlag.

- Til Brage-nominasjonene er det slik at forlagene melder på sine kandidater. Rottem vet jo ikke engang om de han ramser opp er påmeldt, sier Thorsen.

Uforstående

- Det er så rotete at jeg ikke finner noen grunn til å kommentere det, sier Linn Ullmann, som er spaltist i avisa du leser i, om Rottems utspill.

Hun sitter i den norske juryen til Nordisk Råds litteraturpris sammen med kollegene Einar Økland og Karin Moe. Særlig Økland får hard medfart av Rottem, som påstår at «det begynner å likne et mønster at komitémedlem Økland sørger for at gamle venner blir utpekt».

- Hvor mye skal det til for å danne et mønster? Jeg kom med i denne juryen i fjor og har før det ikke vært med på å velge ut prisvinnere siden jeg satt i en barnebokjury hos Eide forlag for 15 år siden, sier Økland.

For travelt

Både Økland og Thorsen mener Rottem må ha hatt det travelt da han skrev sin kommentar.

- Det er som om han har skrevet i affekt. Litt dumdristig, sier Økland.

- Rottem har det alltid for travelt. Hvis jeg forstår ham riktig, så leste han den siste Elling-boka til Ambjørnsen på flyet fra København til Oslo. Han leser så fort at han gir feil handlingsreferat i anmeldelsene sine. Og han anmelder så mye at han umulig kan ha tid til å tenke igjennom alt, sier Thorsen.

Thorsens kolleger i Brage-juryen for skjønnlitteratur, Henning Howlid Wærp og Marit Egaas, mener også Rottem tar for hardt i.

Bra med debatt

- Jeg hadde regnet med oppmerksomhet, for vi har ikke nominert de store bokselgerne. Men det eneste vi skal vurdere er kvalitet, det var påfallende mange sterke bøker i år, og vi står inne for nominasjonene, sier Wærp.

- At Rottem er uenig med oss, er ikke noe farlig, det er bare fint med diskusjon. Men han tillegger juryen motiver som vi ikke har hatt, sier Egaas.

Også Karin Moe ønsker en litteraturdebatt velkommen - og innrømmer at det også kan være harde debatter internt i juryene.

- Rottem har jo selv sittet i denne juryen, så han burde vite hva som skjer, sier Karin Moe - og mener med det at han også burde kjenne statuttene for Nordisk råds litteraturpris:

- Det er ingen ærespris til et forfatterskap. Det er bare årets bok som gjelder.