Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tar sjansen, og tror på seg selv

Erik Poppe (37) har fått 12 millioner kroner for å gjøre det han vil aller mest her i verden, lage spillefilm. - Nå gjelder det bare å ta sjansen, gjøre det jeg tror på - og ikke ta de trygge avgjørelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hardt fall for fjorårets talent

For selv om han aldri har regissert noen spillefilm før, er Poppe fast bestemt på ikke å gjøre det slik han tror andre ville ha gjort det. Han vil gjøre det slik han selv tror er best.

- Se på «Budbringeren»: Pål Sletaune tok sjansen på å gjøre det han trodde på.

Provosert

Om Erik Poppe lykkes, får du se til høsten, da er hans «Rekyl» klar for kinoene. Filmen handler om en gjeng ungdommer i Oslo sentrum - om dop, kriminalitet, vennskap og humor i et av de mest utrygge oppvekstmiljøene i landet.

- De siste åra har vi hatt mange filmatiseringer av litterære verk i norsk og nordisk film. Nå kommer det en bølge thrillere. Konstruerte historier alt sammen. Jeg blir provosert - hvorfor bruker vi ikke samtida vår? Hvis en bare åpner stuedøra, er det mye stoff der ute, sier Poppe.

Skouen-inspirert

«Rekyl» er inspirert av Arne Skouens klassiker «Gategutter» fra 1948:

- Vi har laget vårt eget originalmanus og filmen vil neppe bli sammenliknet med Skouens. Men jeg har brukt hans utgangspunkt - og tenkt: Hvordan ville «Gategutter» ha sett ut hvis den ble laget i dag? Jeg har dyp respekt for Skouen. Han er Norges største filmskaper, og han var opptatt av sin samtid.

Erik Poppe har levd tett med og studert miljøet av mer eller mindre frittflytende ungdommer i Oslo sentrum det siste året. Først etter at han var sikker på at han kjente det temaet han ville lage film om, satte han seg ned sammen med Hans Petter Blad og skrev manuset.

Nå er han på jakt etter gutter og jenter til å fylle opp rollelista. Bare amatører.

Lang erfaring

Spillefilmdebutanten er ingen nybegynner i filmfaget. Han har jobbet både som filmfotograf og regissør siden 1988, da han begynte studiene ved Dramatiska Institutet i Stockholm.

I Sverige jobbet han med storheter som Bille August, Suzanne Osten og Sven Nykvist, han har fotografert blant annet Bent Hamers «Eggs», han har laget reklamefilmer, dokumentarer og musikkvideoer for folk som Rickie Lee Jones, Peter Gabriel, van Halen og The Creeps.
En travel mann, Poppe, som før han begynte med levende bilder også rakk å gjøre karriere som pressefotograf i VG. En jobb med opptil 190 reisedager i året - til borgerkriger, olympiske leker og annet som laget høye smell.

Gode historier

- Jeg var den første fotografen som sa opp en fast jobb i VG, og det ble en nyttig slankekur. Jeg følte jeg var i begivenhetenes sentrum og det gjorde godt å begynne på en fattig studenttilværelse.

- Så din neste film blir et samtidsdrama om tabloidjournalistikkens grusomheter?

- Jeg har ikke behov for å gå løs på Akersgata, jeg hadde en fin tid der. Min kjærlighet til å fortelle historier har jeg derfra. Men det er også viktig å fortelle historier som man har et forhold til selv, så en dag kanskje...

Erik Poppe
NY FILM: Dagbladet har utpekt Erik Poppe (37( til årets talent innen film.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!