Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tar skrivepause

Erlend Loe vil konsentrere seg om film de neste årene. «Fakta om Finland» kan bli det siste vi leser fra ham på en stund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Loe blir byråkrat

Dagbladet avslørte i dag at Erlend Loe har sagt ja til jobben som spillefilmkonsulent for Norsk Filmfond. I minst tre år framover skal Loe lese filmmanus og vurdere hvorvidt de skal få produksjonsstøtte.

Forfatteren ble headhuntet til jobben.

- Jeg hadde ikke akkurat tenkt meg en jobb, sier han fornøyd.

Forfatterpause

På spørsmål om dette betyr en pause for forfatterskapet, svarer Loe at han ikke tror han kan skrive en bok i året med full jobb.

- Jeg vil gjøre noe annet og bruke energien min på det en stund.

Det kan dermed bli over tre år til vi får lese neste bok fra Erlend Loe. Kontrakten hans varer i to år, med mulighet for ett års forlengelse.

Kremen

To stillinger som spillefilmkonsulenter ble utlyst, og Filmfondet fikk inn over 30 søknader fra kompetente søkere. Karin Julsrud fikk konsulentjobb nummer to. Hun er kjent fra NRK og produksjoner som «Hotell Oslo» og «1732 Høtten», også hun ble headhuntet.

Loe har filmutdannelse fra Köbenhavn, skrev selv manuset til «Detektor» og kjenner det norske filmmiljøet godt. Sammen med Harry Guttormsen skal Julsrud og Loe vurdere hvilke filmer som skal få statlig støtte. Lederen for Norsk Filmfond, Stein Slyngstad er svært fornøyd med laget:

- Dette er et meget kompetent, bredt sammensatt lag. Det er de beste som finnes i landet.

- Vi vet hva vi holder på med, og kjenner det daglige livet i filmbransjen godt, sier Julsrud om fordelen ved å velge «innsidere» til jobbene. Hun mener norsk film først og fremst må få et større volum. - Vi må få flere norske filmer opp å stå.

Opptur?

Erlend Loe vil ikke komme med noen programerklæring på hva han vil tilføre norsk film. - Jeg ser fram til å lese mange manus, og jeg vil ha et åpent sinn, svarer Loe.

Harry Guttormsen mener norsk film står overfor en opptur. - Året som kommer blir en optimal start for filmfondet. Ansettelsen av Loe og Julsrud er det viktigste fondet har gjort, sier Guttormsen som har sagt ja til et nytt åremål, og vil være ansatt som konsulent ut 2003.

KUNSTPAUSE: Erlend Loe tar pause fra skrivingen. Nå skal han lese i stedet. Filmmanus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!