Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tar til tårene når han snakker om faren

Sterkt møte med Arne Treholt i «Datoen» på NRK.

Kveldens episode av «Datoen» er viet tre av 95 mennesker som ble født i Norge 13. desember 1942: Kaj Stoltze, Marit Werenskiold og Arne Treholt.

Vi møter 73-åringene på NRK1 i kveld, det første av seks programmer.

- La aldri bitterheten få tak i sjela di, for da har du tapt, sier Treholt mot slutten av dokumentaren.

Sterke minner om faren På ulik måte blir de tre preget av brytningstida de vokser opp i som barn og ungdom - og som voksne på 70-tallet med politiske uroligheter og i en verden i endring. En av dem skal oppleve et fall så stort at det skal prege hele hans voksne liv og Norges historie.

Da Arne Treholt blir arrestert siktet for spionasje i 1984, faller hans verden i grus.

Men det er ett menneske som aldri svikter han som blir sett på som landsforræder og sviker, nemlig faren Thorstein Treholt. Og da Arne Treholt i dokumentaren er tilbake på småbruket på Brandbu og minnes sin far, kommer også tårene.

- Han var en klippe Treholt forteller i «Datoen» at faren, tidligere stortingspolitiker for Arbeiderpartiet, tok imot et kobbel av journalister på tunet hjemme på småbruket på Hadeland den iskalde januardagen det ble kjent at han ble arrestert.

- Arne er min sønn, og det vil han alltid være, sier Arne Treholt og gjengir farens ord.

Samtidig klarer han ikke å holde tårene tilbake. Farens tro, styrke og standhaftighet har alltid vært viktig for ham. Han forteller også at det var ønsket om å se sin sønn som fri mann som holdt ham i live. Thorstein Treholt døde et halvt år etter at Treholt ble benådet i 1992.

- Han var en klippe, og jeg er veldig stolt av ham, sier Treholt om faren.

Født fattig - født rik Kaj Stoltze blir født inn i fattige kår. Som toåring blir han forlatt av sin mor, og må klare seg selv. Det skal gå årevis før han finner sin trygge havn i livet.

PÅ TILTALEBENKEN: Spiontiltalte Arne Treholt i retten i 1985.

Foto: Odd H. Anthonsen
PÅ TILTALEBENKEN: Spiontiltalte Arne Treholt i retten i 1985. Foto: Odd H. Anthonsen Vis mer

- Jeg har en å dele livet med, en som betyr alt for meg, sier Stoltze om kvinnen han traff i voksen alder.

Marit Werenskiold vokser opp i Bærum. Professorpappaen har tidlig store ambisjoner for henne, og Marit setter seg høye mål i livet. Men veien dit blir lengre og brattere enn hun aner.

Hun kjempet en tøff kamp mot Universitetet på Blindern til midt på 80-tallet.

- Jeg føler at jeg har nådd fram, sier hun da hun er tilbake i Klostergården på Blindern. Hun er tilfreds, selv år med sykdom og kamp mot gubbeveldet i akademia, og håper det vil holde livet ut.

«DATOEN» PÅ NRK1: Tidligere byråsjef i UD, Arne Treholt, snakker om sitt liv i «Datoen» på NRK1 i kveld - og oppsøker blant annet Drammen fengsel, der han satt året før saken mot ham kom opp i 1985, som han omtaler som et av sine verste år. Han ble dømt for spionasje til fordel for Sovjet, fikk 20 år, men ble benådet etter å ha sonet vel åtte år. Foto: Christian Roth Christensen
«DATOEN» PÅ NRK1: Tidligere byråsjef i UD, Arne Treholt, snakker om sitt liv i «Datoen» på NRK1 i kveld - og oppsøker blant annet Drammen fengsel, der han satt året før saken mot ham kom opp i 1985, som han omtaler som et av sine verste år. Han ble dømt for spionasje til fordel for Sovjet, fikk 20 år, men ble benådet etter å ha sonet vel åtte år. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media