Tar til tårene når han snakker om faren

Sterkt møte med Arne Treholt i «Datoen» på NRK.

Kveldens episode av «Datoen» er viet tre av 95 mennesker som ble født i Norge 13. desember 1942: Kaj Stoltze, Marit Werenskiold og Arne Treholt.

Vi møter 73-åringene på NRK1 i kveld, det første av seks programmer.

- La aldri bitterheten få tak i sjela di, for da har du tapt, sier Treholt mot slutten av dokumentaren.

Sterke minner om faren På ulik måte blir de tre preget av brytningstida de vokser opp i som barn og ungdom - og som voksne på 70-tallet med politiske uroligheter og i en verden i endring. En av dem skal oppleve et fall så stort at det skal prege hele hans voksne liv og Norges historie.

Da Arne Treholt blir arrestert siktet for spionasje i 1984, faller hans verden i grus.

Men det er ett menneske som aldri svikter han som blir sett på som landsforræder og sviker, nemlig faren Thorstein Treholt. Og da Arne Treholt i dokumentaren er tilbake på småbruket på Brandbu og minnes sin far, kommer også tårene.

- Han var en klippe Treholt forteller i «Datoen» at faren, tidligere stortingspolitiker for Arbeiderpartiet, tok imot et kobbel av journalister på tunet hjemme på småbruket på Hadeland den iskalde januardagen det ble kjent at han ble arrestert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Arne er min sønn, og det vil han alltid være, sier Arne Treholt og gjengir farens ord.

Samtidig klarer han ikke å holde tårene tilbake. Farens tro, styrke og standhaftighet har alltid vært viktig for ham. Han forteller også at det var ønsket om å se sin sønn som fri mann som holdt ham i live. Thorstein Treholt døde et halvt år etter at Treholt ble benådet i 1992.

- Han var en klippe, og jeg er veldig stolt av ham, sier Treholt om faren.

Født fattig - født rik Kaj Stoltze blir født inn i fattige kår. Som toåring blir han forlatt av sin mor, og må klare seg selv. Det skal gå årevis før han finner sin trygge havn i livet.

PÅ TILTALEBENKEN: Spiontiltalte Arne Treholt i retten i 1985.

Foto: Odd H. Anthonsen
PÅ TILTALEBENKEN: Spiontiltalte Arne Treholt i retten i 1985. Foto: Odd H. Anthonsen Vis mer

- Jeg har en å dele livet med, en som betyr alt for meg, sier Stoltze om kvinnen han traff i voksen alder.

Marit Werenskiold vokser opp i Bærum. Professorpappaen har tidlig store ambisjoner for henne, og Marit setter seg høye mål i livet. Men veien dit blir lengre og brattere enn hun aner.

Hun kjempet en tøff kamp mot Universitetet på Blindern til midt på 80-tallet.

- Jeg føler at jeg har nådd fram, sier hun da hun er tilbake i Klostergården på Blindern. Hun er tilfreds, selv år med sykdom og kamp mot gubbeveldet i akademia, og håper det vil holde livet ut.

«DATOEN» PÅ NRK1: Tidligere byråsjef i UD, Arne Treholt, snakker om sitt liv i «Datoen» på NRK1 i kveld - og oppsøker blant annet Drammen fengsel, der han satt året før saken mot ham kom opp i 1985, som han omtaler som et av sine verste år. Han ble dømt for spionasje til fordel for Sovjet, fikk 20 år, men ble benådet etter å ha sonet vel åtte år. Foto: Christian Roth Christensen
«DATOEN» PÅ NRK1: Tidligere byråsjef i UD, Arne Treholt, snakker om sitt liv i «Datoen» på NRK1 i kveld - og oppsøker blant annet Drammen fengsel, der han satt året før saken mot ham kom opp i 1985, som han omtaler som et av sine verste år. Han ble dømt for spionasje til fordel for Sovjet, fikk 20 år, men ble benådet etter å ha sonet vel åtte år. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer