Tarantino og JJ Abrams dannet hemmelig forbund

Gikk sammen for å redde kamerafilmens fremtid.

VIL BEVARE: Quentin Tarantino, her fra Cannes-festivalen, har konspirert med flere stjerneregissører om å redde den analoge filmen, som er formatet de, men færre og færre andre, foretrekker å lage spillefilmer på. Foto: NTB Scanpix
VIL BEVARE: Quentin Tarantino, her fra Cannes-festivalen, har konspirert med flere stjerneregissører om å redde den analoge filmen, som er formatet de, men færre og færre andre, foretrekker å lage spillefilmer på. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den gamle film-mastodonten Kodak er i knefall, og det på området som gjorde den til en gigant; produksjon av fotografisk film.  

Estetiske valg Kodak med 150 000 ansatte verden over i 1988, hvor 60 000 jobbet ved Kodak Park i New York, må nå ha hjelp fra Hollywood for å overleve. I den en gang så gigantiske Kodak Park i Rochester, New York, står nå bare én filmproduksjonslinje igjen. Under 10 000 ansatte er igjen i de 34 landene Kodak fortsatt har avdelinger.  

Filmindustrien projiserer nå over 50 prosent av filmene digitalt på kinoer verden over, og mange produksjoner skjer på digitale spillefilmkamera.  

Men fortsatt finnes det en god del filmskapere, regissører og produsenter som sverger til den kvaliteten, teksturen og fargepaletten fotografisk film gir.

Fritt fall Nå ønsker super-regissørene Quentin Tarantino, som snakker villig vekk om forskjellene på film og digitalt, sammen med Christopher Nolan, Judd Apatow og JJ Abrams å redde film som innspillingsmateriale. Siden Fuji for noen år tilbake la ned sin kinofilmproduksjon, har Kodak vært alene på det globale markedet. Likevel har salget stupt drastisk.  

I år 2006 produserte- og solgte Kodak 413 millioner meter med kinofilm. I fjor hadde salget stup til bare to millioner meter.  

Kodaks nåværende leverandøravtale med de største filmstudioene i Hollywood løper snart ut. Med et fall på 96% i leveransene, har Kodak i følge Wall Street Journal vurdert å legge ned kinofilmproduksjonen.

Men avisen avslørte nylig at det har pågått hemmelige forhandlinger, på oppfordring fra noen av verdens mest kjente regissører, om en ny avtale som binder Hollywood til å kjøpe film også i årene fremover.   

-Avtalen vil hindre at vi må avslutte produksjonen i Rochester, sier Kodak-direktør Jeff Clarke til Wall Street Journal.
 
- Kunne ikke sett dem i øynene Kodak skal nå ha fått estimater på antall meter de skal levere med film i årene fremover, bare formaliteter skal stå igjen før avtalen er i boks. Blant studioene som er med på avtalen er Time Warner, Warner Bros, Universal Pictures, Walt Disney og Weinstein. Og det er Tarantino, en svoren filmtilhenger, som sammen JJ Abrams, som nå spiller inn Star Wars Episode VII med film i kameraene, som har vært de største pådriverne til studiosjefene.    

- Det er en avtale som binder oss til å bruke penger, ingen tvil om det, sier Bob Weinstein til Wall Street Journal og legger til:

- Men jeg tror det er flere av våre filmskapere vi ikke kan se i øynene om vi ikke inngår avtalen.

Kodak Alaris, som nå står for filmproduksjonen til stillbildemarkedet, har ikke publisert noen uttalelser om de ville blitt berørt om produksjonen i New York hadde tatt slutt.

OGSÅ FILMFAN: JJ Abrams er i gang med å spille inn den nye «Star Wars»-episoden på film. Foto: NTB Scanpix
OGSÅ FILMFAN: JJ Abrams er i gang med å spille inn den nye «Star Wars»-episoden på film. Foto: NTB Scanpix Vis mer