KOMMENTARER

Tåregass for Europa

Hvis du vil bli rik raskt, invester i tåregass. Det er Europas fremtid.

TÅREGASSING:  Flyktninger som prøvde å krysse grensen fra Hellas til Makedonia ble møtt med tåregåss.  / AFP / DIMITAR DILKOFF
TÅREGASSING: Flyktninger som prøvde å krysse grensen fra Hellas til Makedonia ble møtt med tåregåss. / AFP / DIMITAR DILKOFF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er over for Europa. Utenriksminister Børge Brendes utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget tidligere i uka, levnet lite håp for kontinentet som har vært ute mang en vinternatt før opp gjennom historien. Men en mer dystopisk analyse har knapt vært levert fra noen utenriksminister i etterkrigstida.

Det er grunn til å bli redd, er budskapet. Men ut av frykt og kaos, oppstår nye muligheter. Politisk selvfølgelig, men også økonomisk. Vi må tenke innovativt.

Mange vil legge skylda på flyktningene for at Europa bryter sammen. Det vil si, all verdens mennesker som kommer til Europa i hopetall på flukt fra krig og fattigdom uten visa og hotellplass. De kommer ikke i turistbusser eller cruisebåter. De er kjipere enn tyskere i bobil langs norskekysten. Ikke kjøper de billetter til show i West End, eller besøker Louvre.

Det er rett og slett mennesker vi ikke har bruk for, hvis vi tenker tradisjonelt. Riktignok sørger de for belegg på høyfjellshotell utenom sesongen, men i lengden er de ikke bidragsytere til den lokale økonomien. De kjøper ikke dagpass i heisen i Hemsedal. Eller en vaffel og kaffe til 81 kroner.

Nordmenn må tenke større og ute av boksen. Flere har med rette kritisert nordmenn for å tenke for smått i disse tider. For eksempel foreslo en på Facebook å investere i tau etter å ha sett at flyktninger prøvde å henge seg på et torg i Aten. Men det er tross alt begrenset hvor mye profitt det er i tauindustrien. Man kan dessuten mistenke at flyktninger har med sitt eget, akkurat som tyskere har med hermetikk.

Åpenbart er det mye å tjene på å leie ut rom til asylsøkere. Statsminister Erna Solberg har sagt det skal være nøktern standard, så litt suppe, en brødskive og en madrass på gulvet til høygravide, er alt som skal til. Betalende gjester stiller ublu krav om hygiene og mat. De klager på tripadvisor og er et herk. Skulle flyktninger prøve seg, vil sosiale medier sette dem uttrykkelig på plass.

Men igjen, dette er for smått. Nordmenn, som jo er internasjonalt orientert, må se på det store bildet. De siste dagene har det for eksempel vært konfrontasjoner mellom flyktninger og lokalt politi og grensevakter på grensen mellom Hellas og Makedonia. Det har vært brukt tåregass både der og i havnebyen Calais etter opprydding i the Jungle, hvor mennesker bodde gratis.

Forbundskansler Angela Merkel driver en forgjeves kamp for å få Europa til å besinne seg og ta til vettet. Hun vil ta inn flyktninger og fordele dem på flere land, og til tross for at det er en fornuftig plan og at Merkel snart er den eneste i hele Europa som tenker utover sin egen navle, ser hun ikke ut til å lykkes. Europa vil heller bruke tåregass og makt for å forsvare sine grenser. Det kommer selvfølgelig til å ende i katastrofe og til slutt og altfor sent til en enighet av et slag, men i mellomtida har det åpnet seg et marked for tåregass.

Nordmenn er kjent som humane, og vi bør tilby en mer human tåregass, en som ikke svir i øynene på babyer og barn, men bare rammer ulovlig mannlige immigranter med ukontrollert libido, gjerne jihadister som vil på NAV. På lengre sikt vil nok markedet tørke ut. Da er det behov for hardere skyts. Men innen den tid, er vi alle i så trøbbel, at tanken på at vi en gang var bekymret for velferdsstaten, synes fjern.

Mens vi ler av Donald Trump, skal Europas ledere møtes mandag og si nei til all fornuft. Vi har ingen grunn til å le. Amerikanerne har ennå ikke valgt Trump. Vi har valgt lederne som er i ferd med å ødelegge Europa etter 70 år med fred. Sannheten er at ingen av oss kommer til å profittere på tåregass. Men det kommer til å ende i tårer.  

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer