Tårene rant under pelssjokket

Designer Nora Farah har selv brukt pels på sine visninger. Moteredaktør Anja Stang i bladet Inside nekter å vise pels. I går måtte begge snu seg vekk under TV2-dokumentaren «Levende flådd».

Dagbladet inviterte dem til å se gårsdagens sjokkdokumentar på TV2, «Levende flådd». Det endte med kvalme og tårer. Før hun hadde sett to minutter, hadde motedesigner Nora Farah fått nok. Dokumentaren viser hunder og katter i flere asiatiske land som flås levende for å ftre den internasjonale pelsindustrien. Skinnet brukes til produkter som vesker og hansker.

- Jeg blir kvalm av dette! Jeg orker ikke å se! Det verste er at vi ikke har visst om dette. Jeg er sjokkert, sier Nora, og ser bort. Bildene er for sterke.

Moteredaktør i magasinet Inside, Anja Stang, har det ikke bedre.

- Jeg fant et par støvletter med pelsbesetning i en skobutikk i Oslo og spurte hvilken type pels det var. Hundepels, svarte ekspeditrisen, uten å blunke. Med andre ord, pelsen til de dyrene vi så i tv-dokumentaren er i salg i Norge også, sier Anja.

- Dette er en sjokkopplevelse for meg, fordi jeg arbeider i denne bransjen. Det er hjerterått. Det er bra at filmen viser hva som foregår, så vi kan unngå å kjøpe plaggene, sier Nora.

I 2001 nektet hun å vise pels under en av sine visninger.

- Pels er umenneskelig. Rev og mink i norske bur har det ikke mye bedre, mener Anja.

Nora er ikke helt enig. Hun har, som mange andre designere, vært på besøk på Saga Furs farm ved København.

- Det er strenge regler for pelsdyroppdrett i Danmark, og det virket ganske humant, i motsetning til i denne dokumentaren.

SJOKKERTE: - Jeg ble tilbudt støvletter med hundepels i Oslo, sier Anja Stang, opprørt etter gårsdagens TV-dokumentar som blant annet viste disse to kattene om klamrer seg til hverandre i redsel. Nora Farah ble kvalm av det hun så, men satte pris på å få vite hva som foregår. - Da er man mer på vakt når man handler.