Tårer for Torun

HAUGESUND (Dagbladet): Salen snufset sårt da Torun Lians film «Bare skyer beveger stjernene» åpnet filmfestivalen i Haugesund i går kveld: - Ja, jeg griner jeg også, sa Anne Enger Lahnstein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kulturministeren var blant de første som gratulerte regidebutant Lian etter at trampeklappen hadde lagt seg i kinosalen:

- Det er en fantastisk film - morsom, gripende og varm. Jeg er sterkt rørt, sa Lahnstein.

Ikke bare rørt, kanskje, men lettet også. For Lahnstein og hennes departement har slett ikke bare vært fornøyde med det som har kommet fra den norske filmbransjen de siste årene.

- Men dette er en film som jeg tror mange vil se og være takknemlig for, sa kulturministeren og fikk støtte fra sin ekspedisjonssjef Helge Sønneland som for en gangs skyld ga blaffen i sin byråkratiske objektivitet og innrømmet:

- Jeg likte filmen kjempegodt og ble rørt.

I det hele tatt, det var mange filmfolk som ville bekjenne tårer og takknemlighet etter festpremieren i går kveld. Og ikke minst glede over å ha blitt så beveget av en ny norsk film.

- Den var strålende, jeg var sterkt grepet, sa Oslos kinosjef Ingeborg Moræus Hanssen.

- Det var godt å gråte til denne filmen, sa Riksteatersjef og filmmaker Bente Erichsen.

- Endelig en film som realiserer lidenskapen, akkurat det vi har snakket om på seminarene, sa filmprodusent Aage Aaberge.

- Flott film - og ungene var helt nydelige, sa NRKs dramasjef Oddvar Bull Tuhus.

Ungene, ja: det var Thea Sofie Rusten (12) og Jan Tore Kristoffersen (13), som beveget aller mest i «Bare skyer beveger stjernene».

De spiller Maria og Jacob, et ungt par som filosoferer seg gjennom en tung tid - og kommer lettere til klarhet i vanskelighetene enn de voksne som omgir dem. De to så filmen for første gang i går kveld:

- Jeg var skikkelig nervøs. Det er alltid litt ekkelt å se på seg selv, sa Rusten.

- Men jeg var fornøyd, sa Kristoffersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer