Tårer, latter og krig

«Chicago» ble kåret til beste film, og Nicole Kidman ble beste kvinnelige hovedrolleinnehaver. Men nattas store Oscar-overraskelse, Adrien Brody, som danket ut både Jack Nicholson og Daniel Day-Lewis, sto for den sterkeste takketalen.

LOS ANGELES (Dagbladet.no): Brody var like overrasket som alle andre da fjorårets beste kvinnelige skuespiller, Halle Berry, ropte hans navn som beste mannlige skuespiller. Han løp opp på podiet, tok tak i Halle Berry og ga henne kveldens lengste kyss munnen. En gave som han syntes var mye bedre enn gavekofferten, som de alle de medvirkende skuespillerne får full av luksusgaver.

Fredsbønn

Men fleipen gikk raskt over til tårer, da han begynte å snakke om krigsdramaet han fikk prisen for, «Pianisten». Han sa at hans erfaring i rollen som den jødiske pianisten Wladyslaw Szpilman har gitt han et sterkt innblikk i de triste realitene en krig medfører. Etter kveldens lengste og mest spontane

takketale

, stoppet han orkesteret og kom med appellen: - La oss be for en fredlig og rask løsning av krigen.

Brody fikk stående applaus, og det virket som om halve salen tørket tårer etter hans emosjonelle tale.

- Skam deg, Bush!

Dokumentar-regissøren Michael Moore, som vant beste dokumentar med «Bowling for Columbine», fikk sterk applaus på vei opp til scenen sammen med de øvrige nominerte i dokumentar-kategorien, som han inviterte med på scenen.

- Vi lever i en tid hvor vi har en mann som sender oss til krig av fiktive årsaker. Vi er i mot denne krigen, Mr. Bush. Skam deg! sa han på vegne av alle dokumentar-regissørene.

Selv om han ble møtt med buing fra noen i salen, var det flere andre skuespillere som markerte sitt syn mot krigen i Irak. Enten ved å vise «peace»-tegn på vei inn til Kodak Theater, eller med en fredsdue tydelig markert på kjolen eller smokingdressen. Noen prisutdelere og vinnere flettet budskapet elegant i sine taler.

Kidman i sort

- Nødvendigheten for fred i denne verden er ingen drøm, det er en realitet, sa den meksikanske skuespilleren Gael Garcia Bernal, som presenterte den beste film-nominerte «Frida». Han var overnbevist om at kunstneren Frida Kahlo, som filmen er basert på, ville være sentral i fredsbevegeslen om hun fortsatt var i live.

Salma Hayeks film fikk to priser, men Hayek tapte kampen som beste kvinnelige hovedrolleinnehaver mot Nicole Kidman, som i likhet med mange andre var kledd i svart. Hun var svært rørt da hun tok i mot prisen for sin tolkning av Virginia Woolf i «The Hours», og hadde behov for å forklare hvorfor hun stilte på utdelingen i dagens vanskelige verdenssituasjon.

- Jeg er her fordi jeg tror på denne kunstformen, og fordi jeg tror på det jeg holder på med, sa Kidman, som i likhet med en rekke andre Hollywood-profiler har vurdert å trekke seg fra utdelingen.

All that jazz...

Beste film ble, ikke uventet, «Chicago». Filmen sikret seg i alt seks priser av sine 13 nominasjoner.

Høygravide Catherine Zeta-Jones, som satte standard for nattas utdeling med «Chicago»-låta «I Move On» sammen med Queen Latifah, tørket tårer etter at Sean Connery ga henne den gyldne 75-åringen, Oscar-statuetten.

- Mine hormoner er så ute av kontroll at jeg ikke kan forholde meg til alt dette nå, sa hun.

Roman Polanski fikk noe overraskende prisen for beste regissør med «Pianisten», og danket ut Martin Scorsese, som gjennom sin lange karriere som filmmaker, aldri har fått Oscar. Polanski har ikke vært i USA siden han rømte fra en dom for å ha hatt sex med en mindreårig i Jack Nicholson hjem for 26 år siden, og prisutdeler Harrison Ford aksepterte prisen på Polanskis vegne, til stor applaus fra Hollywoods elite.

PS: Krigen i Irak satte også sitt preg på utdelingen utenfor Kodak Theater i Hollywood. Rammen rundt utdelingen så ut som filmsett for en krigsfilm med soldater fra nasjonalgarden, store politistyrker og vel 1000 innleide sikkerhetsvakter. Enkelte av Hollywood-stjernene både kom og reiste fra den nedtonede gallaen i pansrede og skuddsikre limousiner. Slik ser vinnerlisten ut for de mest prestisjefulle kategoriene:

 • Beste film:
  Chicago
 • Beste mannlige skuespiller:
  Adrian Brody (The Pianist)
 • Beste kvinnelige skuespiller:
  Nicole Kidman (The Hours)
 • Beste mannlige birolle:
  Chris Cooper (Adaptation)
 • Beste kvinnelige birolle:
  Catherine Zeta-Jones (Chicago)
 • Beste regissør:
  Roman Polanski (The Pianist)
 • Beste fremmedspråklige film:
  «Nowhere in Africa», Tyskland
 • Beste dokumentar:
  «Bowling For Columbine»
 • Beste originalskrevne sang:
  Eminem, 8 Mile
 • Æres-Oscar:
  Peter O'Toole
SMASK! Adrian Brody tok prisutdeler Halle Berry fullstendig på senga og ga henne et heftig kyss.
THE HOURS: Nicole Kidman fikk sin første Oscar for rollen som Virginia Woolf i «The Hours».
FRISKUS: Regissør Michael Moore fikk prisen for beste dokumentarfilm, «Bowling For Columbine», og benyttet anledningen til å fortelle verden og president Bush hva han mener om krigen. Les hele takketalen <font face='arial, helvetica, sans-serif' size='-1'><a href='http://www.oscars.com/oscarnight/winners/win_32297.html'>her</a></font>.