Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tårevått møte med M2M-fortida for Marion

Det ble mest M2M da Marion Ravn og hennes sanger ble hyllet i kveldens «Hver gang vi møtes» på TV2. Dette mener Dagbladets anmelder om artistenes tolkninger.

TÅRENE TRILLER: Marion Ravn måtte fram med tørkleet titt og ofte under kveldens «Hver gang vi møtes». Magnus Grønneberg fikk fram de første tårene. Foto: TV2
TÅRENE TRILLER: Marion Ravn måtte fram med tørkleet titt og ofte under kveldens «Hver gang vi møtes». Magnus Grønneberg fikk fram de første tårene. Foto: TV2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

arion
Kurt Nilsen: «Everything»
(Ravn/Larsen/Zizzo/Bralower — 2002)
Kurt går til M2M-katalogen, og synger en av duoens største hits i en lun, akustisk versjon - mer tilbakelent enn M2Ms energiske teen pop.

Her er det en voksen mann som besynger tenåringen Marions kjærlighetssorg over en av Hansson-brødrene. Kanskje ikke så troverdig, men Kurt kan jo synge det meste og slippe unna med det. Fine harmonier setter en spiss på en godkjent 2013-utgave.

Morten Abel: «Girl In Your Dreams»
(Ravn — 2000)

Sangen som ga M2M platekontrakt i USA er vel heller ikke så troverdig å synge for en som har rundet 50, sjøl om han er blond! Men den aller første sangen Ravn skrev får en munter

«rekonstruksjon» av en opplagt Abel, som går dypt inn i rollen som 14-årig jente og lager en litt gammedags og søt versjon med stor innlevelse. Morsomt, men Abels bidrag blir litt for ofte skåret over samme lest.

Magnus Grønneberg: «Her står jeg» / «Here I Am»
(Ravn/Martin/Yacoub — 2005)
For en timing! Marion har akkurat snakket om M2M-bruddet, og det føles helt riktig at Magnus synger «Her står jeg»!

Den første låten Marion gjorde etter at hun fikk solokontrakt er tøff, rocka og stolt girl power — som her smeltes om til en mer dempet, mørk og voksen låt med sterke følelser. Tenk deg amerikanske Grant Lee Buffalo på norsk! Akkurat som Abel har Magnus en tendens til å ende på samme uttrykk, men det skjer noe fint med låten når den gjenfødes i americana-drakt - i Grønnebergs fine gjendiktning. Først og fremst blir den så mye bedre! Takk også til bandet Stråmenn.

Ole Paus: «Don't Say You Love Me»
(Ravn/Larsen/Zizzo/Bralower — 2000)
Paus har tatt seg «vanvittige friheter» med denne sangen om en ungdomsforelskelse, og har flyttet den inn i et annet univers — som «talking blues».

Det er en 50 år eldre mann som synger, og her er det mer humor enn alvor. Som Ole sier i programmet, riktignok under protester: «Jeg er ikke 14, jeg er 65, jeg er mann og jeg er stygg» (han fyller for øvrig 66 år i dag — gratulerer!). Dette er ingen tolkning, men en helt ny sang på norsk, sterkt inspirert av Marions låt. Men morsomt er det.

Anita Skorgan: «For You I'll Die»
(Ravn — 2008)
En sang i moll! Anita sier hun tok feil av Marion, og det har nok vi også gjort.

Og - vi har kanskje ikke hørt nok på låtene til denne unge damen, som her har skrevet en sår kjærlighetssang. Den blir enda tristere når Anita går helt ned til kjernen i den og tolker den mykt som en Barbra Streisand. Litt seig, riktignok, men den blir ny og vakker i all sin enkelhet - og kler dessuten Anita perfekt. Det er stemmen hennes som redder denne versjonen.

Lene Marlin: «Har dæ litt» / «Found Someone»
(Ravn - 2008)
Lene tar innersvingen på både Marion og låten hennes, som i utgangspunktet er svært enkel.

Mye bra denne kvelden, og felles for tolkningene er at låtene er blitt bedre - sjøl om denne også er en tanke seig. På nordnorsk blir «Found Someone» til «Har dæ litt», og med bare kassegitar og orgel blir den så mye nærmere og enda mer naken. At den treffer, er tydelig å se på kveldens vert også. Med denne gjendiktningen sender Marion en sterk søknad om å få lage neste plate på norsk. Forresten, det bestemmer hun sikkert sjøl ­- men hun har uansett vår støtte.

MARIONS KVELD:   Kurt Nilsen er først ut og synger M2Ms «Everything» når Marion Ravn i kveld hylles i TV2-programmet «Hver gang vi møtes». Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MARIONS KVELD: Kurt Nilsen er først ut og synger M2Ms «Everything» når Marion Ravn i kveld hylles i TV2-programmet «Hver gang vi møtes». Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!