Filmanmeldelse: «Lille jente»

Tårevått og ømhjertet

«Lille Jente» er en tvers gjennom emosjonell dokumentar som kaster lys over den vonde følelsen av ikke å høre hjemme i sin egen kropp.

TRAILER: Den franske filmen «Lille Jente» følger kampen en familie må ta for å forhandle seg fram til at barnet får respekt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Lille jente»

Dokumentar

Regi: Sébastian Lifshitz
Premieredato: 10. september 2021
Aldersgrense: Tillat for alle
Orginaltittel: «Petite fille»

«Et sjeldent gløtt inn i et opprørende barneliv.»
Se alle anmeldelser

Sju år gamle Sasha går inn i en dansesal med jevnaldrende ballerinaer – det er her han føler seg hjemme. Men så snur salen seg liksom imot ham, og som eneste danser som ikke får utdelt strutteskjørt, føler han seg fremmed. For henne, eller ham – Sasha er nemlig ikke så opptatt av pronomen enda – er guttekroppen et helt enkelt faktum som begrenser livet. Det er også den største innsikten som fødes i dokumentaren «Lille Jente»: At det på ingen måte fortoner seg som et valg å være født i feil kropp, at det ikke er et skap å gå ut av, det simpelthen bare er sånn.

Dokumentaren hopper inn i en pågående konflikt med barneskolen i en nordfransk provinsby. Sashas hverdag er langt fra enkel: Når han ikke får skjenneprekener av lærerne, utestenges han av medelevene. Noe overraskende er det at familiens trygge havn blir en dyktig barnepsykiater, som skriver ut en erklæring på at mor ikke er «gal» og har villedet sønnen sin til å kle seg ut som ei jente. I et virkelig sårt øyeblikk kommer det fram at moren opprinnelig ønsket seg en datter under svangerskapet, og fortsatt sliter med kvaler for å ha ønsket seg det. Var det årsaken til alt?

HUNKJØNN: Sasha ER jente. Det gjenstår bare å få resten av samfunnet til å forstå det. Foto: Selmer Media
HUNKJØNN: Sasha ER jente. Det gjenstår bare å få resten av samfunnet til å forstå det. Foto: Selmer Media Vis mer

Stanger mot veggen

På et tidspunkt avslår lærerne å komme på et avtalt møte med familie og psykiater, det er betegnende: Vi ser aldri ferten til verken lærerne eller skoleledelsen – hvor i alle dager er de? Sasha og familien stanger mot en stille, byråkratisk vegg, ja, det er iallfall det man tenker når man aldri får presentert en grunn for uteblivelsen. Som seer savner man en forklaring fra regissøren, gitt at en stor andel av filmen kretser rundt Sashas skolehverdag.

Det som til gjengjeld er en bragd fra regissørens side, er at han har klart å snappe opp og filme Sasha fra treårsalderen. Gløttet inn i barnelivet er unikt, og regissøren tegner et vart og nærinnstilt portrett av Sasha. Vakkert skutt er det òg. Like fullt kan det bli vel ømhjertet i løpet av halvannen time med historiefortelling. Morens konstante kamp mot institusjonene er mektig, men det synes også å være en kamp mot tårene.

Provinsiell kokong

Så å si hele oppveksten til Sasha er tatt opp på film, likevel er den avsondret fra den politiske virkeligheten som preger transpersoner i dag. Det er ikke rart, Sasha er bare barnet, men dokumentaren går bevisst klar av de store debattene som kommer til å omslutte den oppvoksende generasjonen, som kjønnspronomen (­­– jeg har brukt det gamle pronomenet han for å skrive fram filmens konflikt, men vil heretter bruke hun).

Dokumentaren liker også å forbli i barndomshjemmet, i landsbyen, i denne provinsielle kokongen, og jeg tar meg i å savne et større tilfang av mennesker og ideer. Flere fagpersoner, lærere, barn og politikere ville gjort denne dokumentaren rausere på innsikt.

På tampen av dokumentaren diskuteres det hva som vil skje når Sasha vokser opp. Hvilke muligheter kan vitenskapen tilby henne? Å utsette puberteten nevnes i forbifarten, og det er da filmen tar til. Dokumentaren legger liksom fra seg kameraet for tidlig; den skulle heller skutt fart og fulgt Sasha på en «Boyhood»-reise til myndighetsalderen. Først da kunne den budt opp til en mer svingende dans enn den vakre piruetten Sasha tar i sin egen hemmelige hage i filmens drømmende sluttsekvens.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer